Postema de held van Groningen na spektakelstuk tegen rood NEC

12 maart 2022, 20:44   Bijgewerkt: 12 maart 2022, 21:55
Postema de held van Groningen na spektakelstuk tegen rood NEC

Romano Postema is zaterdag, in een waar doelpuntenfestijn, de held van FC Groningen geworden. Met twee treffers in het laatste kwartier zorgde hij als invaller ervoor dat een 2-3 achterstand tegen NEC werd omgebogen in een 4-3 overwinning. 

Groningen en NEC begonnen als nummers 10 en 9 van de Eredivisie en streden vanavond om plaats acht. Daar stond Cambuur, met drie punten meer dan Groningen (30) en twee meer dan NEC (31). Vrijdag verloren de Friezen van Ajax, waardoor de onderste plek voor de play-offs om Europees voetbal de inzet was voor het duel in de Euroborg. Eerder dit seizoen had NEC al toegeslagen in Groningen door de ploeg van Danny Buijs met 1-2 uit het bekertoernooi te knikkeren. In de competitie wonnen de Nijmegenaren ook, in de Goffert werd het 3-0.

Zo'n score zat er snel niet meer in voor het team van Rogier Meijer, want al na drie minuten opende Groningen de score met een rake kopbal van Michael de Leeuw. Dat was het begin van een groot spektakelstuk van een eerste helft, waarin nog vier doelpunten volgden en een rode kaart voor El Karouani. Dat was het meest opvallende moment van allemaal: de linksback kreeg al liggend de bal tegen zich aangetikt door Jørgen Strand-Larsen, stond op en gaf een duwtje met zijn hoofd tegen die van de spits van Groningen toen de koppen al dicht bij elkaar waren. Scheidsrechter Sander van der Eijk bestrafte El Karouani met rood, Strand-Larsen kreeg geel.

Lees ook: Rode kaart leidt tot irritatie: "Bij Antony gebeurde er niks"

De timing van die rode kaart kon niet veel slechter voor NEC, dat vlak daarvoor de gelijkmaker op het bord had gezet via Ali Akman. Toch brak het NEC niet op, zelfs niet nadat Strand-Larsen FC Groningen op 2-1 zette door binnen te koppen uit een voorzet van Laros Duarte. NEC kwam namelijk langszij door een rake vrije trap van Lasse Schöne en een goal van Magnus Mattsson. De Deense aanvaller had na rode kaart bij de 1-1 stand nog voorlangs geschoten, maar trof nu wel doel. Hij pakte de bal af van Neraysho Kasanwirjo, liep langs drie verdedigers die niets deden en schoot simpel raak.

Binnen 33 minuten stond het zo al 2-3, wat uiteindelijk ook de ruststand was. Dat was ook te danken aan NEC-keeper Mattijs Branderhorst, die vijf minuten voor de pauze met een mooie reflex een prachtige omhaal van Strand-Larsen onder de lat vandaan tikte. Dat was het laatste spektakel in de eerste helft, waarna de supporters even op adem konden komen voor de tweede helft. Daarin moest Groningen uit een ander vaatje tappen om na negentig minuten niet met een heel zuur gevoel van het veld te stappen.

Lange tijd zag het er naar uit dat het daar wel op uit zou gaan draaien. De supporters voelden dat ook in de loop van de tweede helft en gingen wat morren om het spel van hun team. Groningen voetbalde er niet naar dat het een man meer had en leed veel te vaak balverlies. NEC was de betere, liet de bal makkelijker van voet naar voet gaan en dacht het duel onder controle te hebben. Kansen waren echter schaars aan beide kanten, voor de doelen was het een stuk minder druk. 

Toch trok NEC de 2-3 niet over de streep, want Groningen sloeg dankzij twee invallers alsnog toe in de slotfase. Damil Dankerlui en Postema kwamen in minuut 78 het veld in dat laatste kwartier voor een enorm feest in de Euroborg. Koud in het veld zorgden ze voor de 3-3, waarbij Dankerlui de aangever was met een voorzet en Postema de derde Groninger werd die met het hoofd voor een doelpunt zorgde. In blessuretijd was het opnieuw Postema, hij schoot de zoveelste rebound raak in de Nijmeegse schiettent. Zo ging de thuisploeg er alsnog met de zege vandoor in een knotsgek duel en veroverde het de achtste plaats op de ranglijst.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 4.5, Neraysho Kasanwirjo 4, Mike te Wierik 5, Bart van Hintum 4 (46. Daleho Irandust 4.5), Björn Meijer 5, Laros Duarte 5.5, Tomas Suslov 5.5 (78. Damil Dankerlui -), Mohamed El Hankouri 5.5 (88. Marin Sverko -), Michael de Leeuw 5.5 (78. Romano Postema -), Paulos Abraham 4 (66. Cyril Ngonge 5), Jørgen Strand-Larsen 6.

NEC: Mattijs Branderhorst 5, Bart van Rooij 4.5, Rodrigo Guth 4.5, Cas Odenthal 4.5, Calvin Verdonk 5, Edgar Barreto 5, Lasse Schöne 6, Magnus Mattsson 6.5 (88. Ilias Bronkhorst -), Jonathan Okita 5.5, Ali Akman 6 (82. Iván Marquez -), Souffian El Karouani 3.5.

Man of the match: Romano Postema

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen