Dit kan Feyenoord verwachten van Olympique Marseille

26 april 2022, 13:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor Feyenoord staat donderdag de eerste halve finale in de Conference League op de rol. In De Kuip neemt de formatie van Arne Slot het op tegen het sterker geachte Olympique Marseille. Waar liggen de krachten van de nummer twee van Frankrijk en waar liggen de kansen voor de Rotterdammers? FCUpdate.nl zet op een rijtje wat Feyenoord kan verwachten van l'OM.

Met Marseille lijkt Feyenoord de sterkste tegenstander tot nu toe in de Conference League te treffen. De Rotterdammers namen het in de vorige ronde op tegen Slavia Praag, dat in de return in Tsjechië met 1-3 opzij werd gezet. Eerder eindigde het duel in De Kuip in 3-3, waardoor Feyenoord nu de degens mag kruisen met de nummer twee van de Ligue 1: Marseille.

De Franse topclub draait een uitstekend seizoen. De club uit het zuiden van Frankrijk heeft het Paris Saint-Germain in de strijd om de landstitel niet echt lastig kunnen maken, maar stevent wel af op Champions League-voetbal. Marseille staat nog zes punten voor op de nummer drie Stade Rennes, waardoor er volgend seizoen waarschijnlijk wedstrijden op het hoogste Europese niveau te bewonderen zijn in Stade Vélodrome.

Succestrainer Sampaoli

Het succes van Marseille kan op het conto geschreven worden van Jorge Sampaoli. Marseille eindigde vorig seizoen nog op de vijfde plaats, maar heeft met de Argentijnse oefenmeester aan het roer de stap omhoog kunnen zetten. Ook in de Conference League lonkt er nu groot succes voor l'OM, dat in de vorige rondes PAOK Saloniki en FC Basel uitschakelde. In de wedstrijd tegen PAOK viel vooral de rol van Dimitri Payet op. De Franse middenvelder annex aanvaller schoot de bal na een ingestudeerde hoekschop op fantastische wijze in de kruising. Payet is direct ook dé speler waar het om draait bij dit Marseille. De 35-jarige speler is met twaalf doelpunten de topscorer van de Franse club in de Ligue 1.

Payet is niet de enige speler van Marseille die over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt, want Sampaoli heeft gewoon een uitstekende selectie tot zijn beschikking. Zijn equipe laat de Argentijn voornamelijk voor de dag komen in een 4-3-3 systeem, al maakt hij tegen betere tegenstanders ook wel eens gebruik van defensievere varianten.

Payet kwam in de vorige wedstrijden in de Conference League regelmatig voor de dag als valse spits. Tegenover de wat langere centrumverdedigers van Feyenoord lijkt dat een logische optie. De spelmaker zakt dan veel uit naar het middenveld, waarmee een overtalsituatie wordt gecreëerd. Of Payet in de spits start, is echter nog de vraag. Marseille heeft met Cédric Bakambu en Arkadiusz Milik (oud-Ajax) nog twee andere aanvalsleiders tot zijn beschikking, waardoor het nog gissen is hoe de voorhoede er precies uit zal zien in de ontmoetingen tegen Feyenoord.

Lees meer: Ervaringsdeskundige Bosz heeft duidelijk advies voor Slot

Op het middenveld speelt Olympique Marseille met de punt naar achter. Ook op deze linie loopt met spelers als Gerson, die afgelopen weekend veel indruk maakte tegen Stade Reims (0-1 winst), en Mattéo Guendouzi ontzettend veel kwaliteit rond. Het scorend vermogen valt echter nog wat tegen. Gerson kwam in de competitie tot zes doelpunten, terwijl Guendouzi drie keer scoorde. De verdedigende middenvelder Boubacar Kamara vond één keer het net.

Zwakke punten

Uiteraard heeft Marseille ook zwaktes. De verdediging is het meest kwetsbare punt bij de ploeg van Jorge Sampaoli. Het blootleggen van de zwaktes in deze linie is voor Arne Slot ongetwijfeld een punt waar hij tijdens zijn wedstrijdbesprekingen op zal hameren. Interessant zal worden om te zien op welke manier Feyenoord druk gaat zetten. Bij wedstrijden van Marseille valt namelijk op dat de keeper zich regelmatig tussen de eigen centrale verdedigers opstelt. Op die manier wil en denkt Sampaoli met zijn ploeg onder de druk van de tegenstander uit te kunnen komen.

Duidelijk is wel dat het bereiken van de Conference League-finale een lastige klus wordt voor Feyenoord. Net zoals het lastig wordt voor de Rotterdammers om zich in te stellen op beide wedstrijden. Marseille is dit seizoen namelijk in meer dan tien verschillende systemen voor de dag gekomen, waardoor er bij het zien van het wedstrijdformulier bijna altijd een verrassing te ontdekken valt. De vraag is wat Slot daar komende donderdag tegenover stelt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen