FC Twente blijft winnen en drukt Sparta verder in de problemen

22 april 2022, 22:02

FC Twente heeft vanavond zonder groots te spelen 2-0 gewonnen van een armetierig en ploeterend Sparta. De ploeg van Henk Fraser bezweek vandaag onder de degradatiezorgen, want het stond stijf van de spanning. FC Twente hoefde zich niet overdreven in te spannen om in beide helften één doelpunt te produceren. Ricky van Wolfswinkel in de eerste én Michel Vlap in de tweede helft waren verantwoordelijk voor de Twentse doelpuntenproductie.

Sparta trad aan - in hun derde uitwedstrijd in zes dagen - zonder het geschorste drietal Vito van Crooij, Joeri de Kamps en Tom Beugelsdijk én het geblesseerde duo Michael Pinto en Mario Engels. Binnen enkele minuten leek de volgende domper voor Sparta nabij, toen de VAR scheidsrechter Danny Makkelie inseinde na een ongelukkige handsbal van Adil Auassar in zijn eigen strafschopgebied. De bal toucheerde in een duel de arm van de Sparta-aanvoerder, maar na het zien van de beelden was dit in de ogen van Danny Makkelie geen reden voor een vroeg Twents cadeautje.

FC Twente behield vervolgens de gehele eerste helft het initiatief, zonder levensgrote kansen voort te brengen. Toch keek Sparta halverwege de eerste helft als makke lammetjes toe hoe Ricky van Wolfswinkel - na een vaardige FC Twente-aanval over meerdere schijven - zijn vijftiende treffer van het seizoen tegen de touwen joeg. Van net buiten het zestienmetergebied verschalkte de Enschedese goalgetter Maduka Okoye in de benedenhoek. Na de 1-0 veranderde er aan het spelbeeld niets. Net als vorige week tegen Fortuna Sittard was Sparta aanvallend onmachtig. De ploeg van Henk Fraser was aan de bal verre van comfortabel en schoot vrijwel iedere bal paniekerig in het luchtledige naar voren. FC Twente stelde hier in het restant van de eerste helft ook weinig tegenover.

De tweede helft begonnen beide ploegen erg rommelig. FC Twente ging in eerste instantie mee in het niveau van de Rotterdamse opponent. Michel Vlap verdubbelde dan ook uit het niets - binnen het uur - de score. Na een strakke inspeelbal van Robin Pröpper, kapte de aanvallende middenvelder behendig Spartaan Michaël Heylen uit om vervolgens Maduka Okoye door de benen kansloos te laten. Michel Vlap kon even later aanleggen voor de 3-0, maar hij treuzelde te lang. In het restant van de wedstrijd had FC Twente niets de duchten van Sparta. Ook de twee Rotterdamse debutanten Jason Meerstadt en Augustin Drakpe konden geen potten breken. Er waren nog kansen voor een Twentse toegift, maar die bleef uit.

Door deze ongecompliceerde zege blijft FC Twente voor de achtste keer op rij ongeslagen. Waar FC Twente concurrent Feyenoord in de nek blijft hijgen, kijkt Sparta na deze nederlaag met angst en beven naar de wedstrijden van de andere degradatiekandidaten dit weekend. Volgende week wacht Sparta wederom een fikse opgave, want dan komt subtopper AZ op bezoek in Rotterdam. Voor de ploeg van Ron Jans staat de Twentse derby op het programma. FC Twente gaat zaterdagavond op bezoek bij streekgenoot Heracles Almelo in de race om Europees voetbal.

Opstellingen en beoordelingen:

FC Twente: Lars Unnerstall 6.5, Joshua Brenet 6.5, Julio Pleguezuelo 6, Robin Pröpper 6.5, Gijs Smal 6, Ramiz Zerrouki 7, Michel Vlap 7 (89. Denilho Cleonise -), Michal Sadílek 6.5, Virgil Misidjan 6.5 (82 Vaclav ?erný -), Ricky van Wolfswinkel 6.5 (82 Manfred Ugalde -) en Dimitris Limnios 7 (89. Jesse Bosch -)

Sparta: Maduka Okoye 5.5, Laurent Jans 5, Dirk Abels 5, Bart Vriends 5.5, Michaël Heylen 5 (77. Jason Meerstadt -), Riza Durmisi 5 (54. Adrián Dalmau 5), Jeremy van Mullem 4.5 (64. Younes Namli 4.5), Adil Auassar 5 (64. Augustin Drakpe 5.5), Arno Verschueren 5 (64. Sven Mijnans 5), Giannis Masouras 4.5 en Lennart Thy 4.5

Man van de wedstrijd: Dimitris Limnios