Ajax grijpt 36e landstitel na eenvoudige zege op Heerenveen

11 mei 2022, 21:52   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax heeft zich woensdagavond voor de 36e keer in de clubhistorie gekroond tot kampioen van Nederland. De formatie van Erik ten Hag rekende in de eigen Johan Cruijff ArenA eenvoudig af met sc Heerenveen: 5-0. Sébastien Haller, Steven Berghuis, Edson Álvarez, Brian Brobbey en publiekslieveling Nicolás Tagliafico kwamen tot scoren in het kampioensduel.

Nadat de rook was opgetrokken en er in de Johan Cruijff ArenA een indrukwekkende minuut stilte werd gehouden in nagedachtenis aan de overleden oud-Ajacieden Jody Lukoki en Henk Groot, ging de bal rollen in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA. Ajax begon zeer enthousiast aan het duel en zocht direct de aanval, maar kwam niet echt tot grote kansen. SC Heerenveen hield zich prima staande door vlak voor het strafschopgebied vakkundig in te grijpen en de aanvallen van de Amsterdammers onschadelijk te maken.

Na 18 minuten spelen was het echter wel direct raak. Heerenveen-doelman Erwin Mulder was kansloos, nadat linksback Tagliafico de bal goed in de verre hoek schoof: 1-0. Er werd veel over de goal gesproken aangezien de bal in de aanvalsfase over de achterlijn zou zijn geweest, maar de VAR had daar geen bewijs voor. Zo had Ajax de gewenste vroege voorsprong in het kampioensduel te pakken, waarna het alleen maar beter ging voetballen. Na een halfuur spelen was het namelijk Steven Berghuis, die de laatste weken minder in vorm was, die er 2-0 van maakte. Na een prima combinatie tussen Jurriën Timber en Kenneth Taylor hoefde Berghuis alleen maar tegen de bal aan te lopen.

De tweede treffer was voor Ajax echter niet een reden om rustiger aan te gaan doen. De formatie van Erik ten Hag leek juist telkens beter te gaan spelen na een treffer. Heerenveen, dat het defensief gezien nog wel aardig deed, werd vroegtijdig vastgezet en kwam daar maar sporadisch onderuit. Dat zorgde er ook voor dat de derde Amsterdamse treffer aanstaande was.

Berghuis werd in het strafschopgebied omver gelopen door Ibrahim Dresevic, waarna arbiter Lindhout alleen maar naar de stip kon wijzen. Aan Haller, die woensdagavond de voorkeur kreeg boven Brian Brobbey, de taak om de bal langs Mulder te schieten, wat hij prima deed. De doelman van, die na dit seizoen vertrekt bij de middenmotor, zat nog wel in de goede hoek maar kon de bal van de aanvalsleider uit Ivoorkust niet keren: 3-0.

Op de tribunes werd het feestje na de derde treffer al in gang gezet. Terwijl er nog een hele helft te spelen was, was het 'ga staan voor de kampioen' logischerwijs al luid en duidelijk te horen in de bomvolle ArenA.

Het tweede bedrijf begon prima in de hoofdstad, aangezien Ajax direct al een enorme kans kreeg op een vierde treffer. Na een uitstekend aanval kwam Berghuis namelijk vogelvrij voor Mulder te staan, maar de middenvelder van de Amsterdamse club faalfde hopeloos. Hij schoot de bal hoog de tribunes in, waarna Ajax wat rustiger aan ging doen.

De ploeg van Erik ten Hag bleef uiteraard de bovenliggende partij, maar had niet continu meer de drang naar voren. De coach koos er ook voor om vroegtijdig te wisselen. Zo verlieten Haller en Noussair Mazraoui, die zijn laatste thuisduel voor Ajax speelde, onder luid applaus het veld. Doordat er wat minder spektakel te zien was op het veld in het tweede bedrijf, besloten de supporters zelf maar voor vuurwerk te zorgen. Op de F-Side ging er prachtig vuurwerk de lucht in, evenals de papieren schaaltjes die overal in de Johan Cruijff ArenA te zien waren.

In de slotfase van het duel werden de supporters van de Amsterdamse club nog getrakteerd op een vierde goal én een vijfde goal. Invaller Brobbey tikte van dichtbij een rebound binnen, nadat Mulder een eerste inzet nog wist te keren: 4-0. Vervolgens was het Álvarez die van dichtbij nog de vijfde goal binnenschoot: 5-0. Daardoor was het feest compleet in Amsterdam, wat de komende dagen nog wel even zal aanhouden. Na een zeer bijzonder seizoen, waarin er voor Ajax ook allerlei lastige zaken buiten het veld speelden, wisten de Amsterdammers zich woensdagavond eenvoudig voor de 36e keer te kronen tot kampioen van Nederland.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen