Hier schuilt het gevaar voor Marokko: "Hij had zware benen"

13 december 2022, 08:42   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog één wedstrijd is Marokko verwijderd van de WK-finale. Het Noord-Afrikaanse land maakte in de groepsfase al indruk door boven Kroatië en België te eindigen en rekende vervolgens af met zowel Spanje als Portugal. Woensdagavond staat de halve finale tegen Frankrijk op het programma. Nordin Amrabat dicht zijn land een goede kans toe om wereldkampioen te worden. Maar hebben de Marokkaanse spelers nog de kracht om twee wedstrijden tot het gaatje te gaan?

Na een teleurstellend verlopen editie van de Afrika Cup eerder dit jaar waren de verwachtingen rond de nationale ploeg van Marokko allesbehalve hoog. Bovendien werden Atlasleeuwen tijdens de loting voor het WK in Qatar gekoppeld aal België, Kroatië en Canada. De derde plek leek het hoogst haalbare. Maar het liep anders. Na het gelijkspel tegen Kroatië in de eerste groepswedstrijd zette Marokko België met 2-0 opzij, om zich vervolgens dankzij een 2-1 overwinning op Canada zelfs als groepswinnaar te plaatsen voor de volgende ronde.

In de achtste finales werd Spanje na strafschoppen geklopt, alvorens afgelopen zaterdag werd afgerekend met Portugal en Cristiano Ronaldo. Morgenavond wacht Frankrijk, de regerend wereldkampioen én torenhoge favoriet voor de eindzege in Qatar. "Als je even niet met een Marokkaanse bril naar de laatste vier kijkt, dan denk ik dat de kans dat Frankrijk doorgaat zo'n 60 procent is en Marokko 40 procent", zegt Amrabat in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De andere halvefinalisten zijn denk ik gelijkwaardig aan Marokko. Dus als ze Frankrijk kunnen verslaan, dan kun je wereldkampioen worden ook."

Het is echter de vraag hoe fit Marokko morgenavond aan de aftrap verschijnt. Het land heeft in de voorgaande wedstrijden alles gegeven en dat hakt er natuurlijk in. "De intensiteit waarmee de jongens de wedstrijden hebben gespeeld", reageert Amrabat dan ook op de vraag waar het gevaar schuilt tegen de Fransen. "Tegen Portugal zei mijn broertje (Sofyan, red.) dat hij zware benen had in de warming-up. Hij liep tegen Spanje vijftien kilometer en er is niet veel tijd om te herstellen. Aan de andere kant staat heel Marokko achter dit elftal. Die steun voelen ze. Alle spaarcenten gaan op aan reizen naar Qatar. Marokkanen zijn voetbalgek. Al spelen ze op de maan, die Marokkanen volgen je. En deze trainer heeft er echter een ploeg van gemaakt."

Ziyech

In de huidige succesploeg van Marokko is een belangrijke rol weggelegd voor Hakim Ziyech, Sofyan Amrabat en Noussair Mazraoui, spelers die in het verleden ook voor het Nederlands elftal hadden kunnen kiezen. Betekent het succes van het Marokkaanse elftal in Qatar dat Oranje nu helemaal geen kans meer maakt om talenten van Marokkaanse afkomst te strikken? "Toen Sofyan voor het WK 2018 voor Marokko koos, zei ik dat al. Als de Marokkaanse bond met je in gesprek gaat en ze laten het trainingscomplex in Rabat zien, dan ben je verkocht", stelt Amrabat.

"Daar heb je alles. Van geweldige velden tot schitterende kamers met zelfs verwarmde wc-brillen. Vaak werd gezegd dat er met Nederland of België meer kans was om ver te komen op een groot toernooi. Dat is nu ook niet meer per se zo." Dat de KNVB Ziyech is misgelopen, wordt in Nederland nog altijd gezien als een enorme blunder. De oud-speler van sc Heerenveen, FC Twente en Ajax laat in Qatar zien waarom, al leek hij het toernooi in eerste instantie aan zich voorbij te laten gaan. "Van Ziyech hoefde het niet meer na alles wat er was gebeurd onder Halilhodzic, maar diens toenmalige assistent bleef Hakim maar bellen", weet Amrabat.

Lees ook: Van Basten blikt terug op Ziyech-kwestie: "Hij was gepikeerd"

De Marokkaanse voetbalbond nam een paar maanden geleden afscheid van Halilhodzic en dat maakte de weg vrij voor de rentree van Ziyech. Ook Mazraoui werd weer opgeroepen. "Toen deze nieuwe bondscoach Walid Regragui Hakim opbelde, wilde hij heel graag terugkomen. Dat heeft Regragui goed gedaan. Hakim houdt van dit team en speelt altijd met trots, kijk maar hij hoe omschakelt en druk zet. Wie weet wat het Regragui en Ziyech deze maand nog oplevert. De wereldtitel, het kan gewoon", aldus Amrabat.    ?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Zware vuurwerkbommen ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen