Oranje-keepster opvallende debutant in prestigieuze top-100

25 december 2022, 14:45
Oranje-keepster opvallende debutant in prestigieuze top-100

Het kalenderjaar 2022 loopt op zijn einde, dus traditioneel is het weer tijd voor een hoop lijstjes. De Britse krant The Guardian publiceert jaarlijks een top-100 van beste voetballers én voetbalsters ter wereld. De lijst bij de vrouwen is inmiddels uitgebracht en vijf Nederlandse speelsters hebben daarop een plaatsje veroverd. De Spaanse Alexis Putellas (FC Barcelona) is voor het tweede jaar op rij aangewezen als beste speelster ter wereld. 

Vivianne Miedema zakte vier plaatsen ten opzichte van vorig seizoen maar blijft in de top-tien. Ze is op plaats zes de hoogst geklasseerde Nederlandse. Opvallend genoeg wordt haar tweede plaats van een jaar geleden nu bekleed door haar partner Beth Mead. Beide Arsenal-speelsters zijn momenteel geveld door een zware kruisbandblessure, waardoor deelname aan het WK dat komende zomer in Nieuw-Zeeland en Australië wordt gehouden serieus op de tocht staat. De krant noemt de blessure 'wreed' voor Miedema. 'Als ze fit is blijft ze één van de meest technisch begaafde speelsters ter wereld met de zeldzame gave om zowel te scoren als kansen te creëren.'

Lieke Martens, vorig jaar nog negende, maakte een flinke duikeling op de lijst en is terug te vinden op plaats 42. Dat schrijft de krant toe aan haar 'frustrerende EK dat werd beëindigd door een blessure terwijl Nederland kwakkelde'. Haar eerste seizoenshelft bij Barcelona was prima, maar na haar transfer naar Paris Saint-Germain heeft Martens nog niet bijster veel laten zien. Jill Roord stijgt juist zestien plaatsen ten opzichte van 2021 en staat op plek 60. 'Ze groeit uit tot een sleutelspeler voor haar club VfL Wolfsburg en haar land', vindt The Guardian.

Op plaats 75 vinden we Daniëlle van de Donk terug, die een jaar geleden nog 36e was. 'Ze blijft een ongelofelijk intilligente kracht voor Nederland en haar club Olympique Lyon', luidt het oordeel. Op plaats 95 debuteert keeper Daphne van Domselaar in de lijst. De doelverdediger groeide tijdens het EK uit tot één van de sterkhouders van Oranje toen ze de geblesseerde Sari van Veenendaal afloste. Dat ontging ook de 119-koppige jury die de lijst samenstelt niet. 'Ze speelde indrukwekkend tegen Frankrijk in de kwartfinale van het EK, waarin ze Oranje ondanks de nederlaag met een serie knappe reddingen in de wedstrijd hield', wordt de 22-jarige speelster van FC Twente geprezen.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen