Bizar: dít verschil tussen het Oranje van nu en dat in 2018 won van Frankrijk

23 maart 2023, 11:30
Bizar: dít verschil tussen het Oranje van nu en dat in 2018 won van Frankrijk

Het Nederlands elftal begint de kwalificatiereeks voor het EK van 2024 in Duitsland vrijdagavond met een bezoek aan tweevoudig wereldkampioen Frankrijk. In het land van Les Bleus ging het regelmatig mis voor Oranje, maar de laatste onderlinge ontmoeting zal toch voor wat vertrouwen zorgen. Op 16 november 2018 werd het immers 2-0 voor Nederland. Wat is er sindsdien veranderd? Vooral de invulling van de bank zal voor gefronste wenkbrauwen zorgen.

Wat in ieder geval hetzelfde is gebleven, zijn de bondscoaches. Frankrijk wordt nog altijd gecoacht door Didier Deschamps. De voormalig profvoetballer loodste de nationale ploeg in 2018 naar de wereldbeker, in 2021 naar de eindzege van de Nations League en was afgelopen winter in Qatar dicht bij zijn tweede wereldbeker. De Franse bond sprak ondanks de verloren finale tegen Argentinië haar vertrouwen uit in Deschamps, die onlangs zijn handtekening zette onder een nieuw contract. Géén Zinedine Zidane. 

Bij Oranje staat Ronald Koeman weer aan het roer. De oud-trainer van onder meer Ajax, Feyenoord en PSV maakte in de zomer van 2020 weliswaar een uitstapje naar FC Barcelona, maar is als opvolger van Louis van Gaal terug bij het Nederlands elftal. Koeman maakte tijdens zijn eerste persconferentie in zijn tweede periode als keuzeheer bekend dat hij afscheid neemt van het systeem waarin Van Gaal Oranje liet aantreden. Met Koeman aan het roer keert Oranje terug naar de Hollandse School. 4-3-3 speelde het Nederlands elftal ook op 16 november 2018.

Lees ook: Vijf Oranje-spelers naar huis met een virusinfectie

Veel namen zijn nu niet van de partij

De opstelling zal op meerdere posities anders zijn dan tijdens de laatste ontmoeting met de Fransen. Oranje trad toen aan met de volgende namen: Jasper Cillessen; Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Daley Blind; Marten de Roon, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum; Steven Bergwijn, Memphis Depay en Ryan Babel. Vijf van de namen die toen aan de aftrap verschenen, zullen vrijdagavond niet van de partij zijn. Dat zijn Denzel Dumfries (geschorst), Matthijs de Ligt (virus), Frenkie de Jong (geblesseerd), Steven Bergwijn (geblesseerd) en Ryan Babel (niet opgeroepen).

Waar de grootste veranderingen hebben plaatsgevonden, is op de bank. Je schrikt je bijna een hoedje als je de namen van de wisselspelers van destijds ziet: Marco Bizot, Jeroen Zoet, Nathan Aké, Stefan de Vrij, Kenny Tete, Pablo Rosario, Kevin Strootman, Tonny Vilhena, Donny van de Beek, Javairô Dilrosun, Quincy Promes en Luuk de Jong. Alleen Aké zit er nu nog bij. De Jong heeft zelfs bedankt voor het Nederlands elftal, terwijl het gros van de andere namen al een tijdje niet meer in beeld is.

Franse veranderingen

Bij Frankrijk is er ook het een en ander veranderd. De basiself bestond die avond in Rotterdam uit de volgende namen: Hugo Lloris; Benjamin Pavard, Raphael Varane, Presnel Kimpembe, Lucas Digne; Steven Nzonzi, Blaise Matuidi, N'Golo Kanté, Antoine Griezmann, Olivier Giroud, en Kylian Mbappé. Van hen kunnen vrijdagavond enkel Pavard, Griezmann, Giroud en Mbappé minuten maken. Lloris en Varane hebben na het afgelopen WK een streep gezet onder hun interlandloopbaan, terwijl Matuidi inmiddels geniet van zijn pensioen.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen