'Herboren' Terence Kongolo durft weer te dromen van Oranje

22 maart 2023, 10:07   Bijgewerkt: 22 maart 2023, 10:12
'Herboren' Terence Kongolo durft weer te dromen van Oranje

In 2014 maakte Terence Kongolo (29) nog deel uit van de Oranje-selectie die op het WK in Brazilië verrassend brons wist te veroveren. Negen jaar later speelt de oud-Feyenoorder zijn wedstrijden bij Le Havre, op het tweede niveau in Frankrijk. De verdediger blikt in een openhartig interview met het Algemeen Dagblad terug op de moeilijke tijd waar hij doorheen is gegaan. 

In 2017 verliet Kongolo Feyenoord om zijn loopbaan voort te zetten bij AS Monaco. Een jaar later volgde een overgang naar de Premier League, waar Huddersfield Town liefst twintig miljoen euro overhad voor zijn komst. Een groot succes werd het niet, waarna Huddersfield hem eerst verhuurde en later zelfs verkocht aan toenmalig Championship-club Fulham

Daar werd Kongolo geplaagd door blessures. Na een revalidatie van liefst veertien maanden ging het tegen Wolverhampton Wanderers, inmiddels in de Premier League, wéér mis voor Kongolo. "Ik ben geen opgever, maar toen was ik er even klaar mee. Ik kon op tv ook geen voetbal zien." In januari 2022 volgt een volgende mokerslag: een goede vriend van Kongolo komt te overlijden. "In Londen woonde hij nog een half jaar bij mij in huis. Ik zag en sprak hem elke dag. En opeens was hij er niet meer. Ik incasseerde klap op klap, maar dit was de allerhardste. Ik was helemaal gebroken. Mentaal vooral. Voetbal? Het kon me op dat moment gestolen worden. Echt", aldus Kongolo.

De redding bleek uit onverwachte hoek te komen toen een vriend de ontroostbare Kongolo meevroeg naar een kerk. "Dat heb ik gedaan. En nog een keer. En nog een keer. Zo ontving ik Jezus Christus in mijn leven. Dat werd de ommekeer." Kongolo veranderde zijn leven drastisch. "Dat flashy leven van dure auto's, horloges en flessen alcohol waarmee je stoer denkt te zijn" werd afgezworen. "Ik was bijna kapotgegaan aan de roem, maar ik ben dankbaar dat ik dit inzie nu ik nog voetbal." Het Franse Le Havre bood uitkomst voor Kongolo. De club huurt hem dit seizoen van Fulham. Met Le Havre gaat Kongolo na 28 wedstrijden aan kop in de Ligue 2, waardoor promotie naar het hoogste niveau lonkt. 

Nu hij eindelijk de opwaartse lijn weer te pakken heeft, durft Kongolo zelfs voorzichtig weer te dromen van het Nederlands elftal, waarvoor hij tot nu toe vier keer uitwkam. "Daarvoor moet ik nog veel stappen maken. Wat ik zei: eerst fit blijven en mijn toplevel halen. Maar dromen mag. En ik ben blij dat ik weer van Oranje durf te dromen. Veel mensen weten niet wat God kan doen in je leven. Hij heeft een weg voor ons in gedachten die we niet zien. Daar moet je op vertrouwen. Dat doe ik ook."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen