Koeman wilde met Wieffer boven Taylor starten bij Oranje

24 maart 2023, 20:43
Koeman wilde met Wieffer boven Taylor starten bij Oranje

De keuze voor Kenneth Taylor in de basiself van Oranje deed veel stof doen opwaaien voor het duel met Frankrijk. Maar dat bondscoach Ronald Koeman voor de middenvelder van Ajax koos, had indirect te maken met de fitheid van Feyenoord-controleur Mats Wieffer. Die was niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen en dus was de keuze snel gemaakt. 

"Wieffer was geen optie voor de basis. Hij is niet okselfris. Ik was er niet over uit of hij dan wel zeker had gespeeld, maar dat wisten we wel toen hij niet fit genoeg was om te starten. Maar Wieffer was een serieuze optie daar", reageerde Koeman bij de NOS. Tussen de regels door was af te lezen dat de controleur dan vermoedelijk wel had gespeeld boven Ajacied Taylor. 

Koeman wilde in zijn opstelling niet al te veel schuiven, met bijvoorbeeld Georgino Wijnaldum of Davy Klaassen in een andere rol op het middenveld. "Gewoon een ander poppetje op dezelfde plek. Taylor was niet in geweldige vorm, maar de laatste weken is het beter en hij is goed genoeg", bleef Koeman vol vertrouwen. 

Rechtsback Oranje

Aan de rechterkant van de achterhoede staat Jurriën Timber, terwijl Lutsharel Geertruida daar eerst stond in de gedeelde opstellingen. "Maar Luts maakt zijn debuut. Jurriën heeft meer Oranje-ervaring. We zijn de hele week met Timber aan de slag geweest als rechtsback. Hij mag Mbappé vaker tegenhouden. En Mbappé is niet de aanvaller die heel veel meeverdedigd normaliter, dus op rechts hebben we meer ruimte om te voetballen", zei Koeman. Dat Geertruida debuteert heeft te maken met het wegvallen van Matthijs de Ligt, die daar anders had gespeeld. 

Opdracht Xavi Simons

Verder ging de bondscoach ook in op het basisdebuut van Xavi Simons. "Hij is een geweldig talent. Hij mag het laten zien op het hoogste podium op een positie waar hij goed kan spelen. Als hij met het gezicht naar het doel kan spelen, is hij levensgevaarlijk. Ook op de counter", gaf de keuzeheer de PSV'er een duidelijke opdracht.

Al met al was het voor Koeman een rommelige voorbereiding richting het treffen met Frankrijk. "Als coach moet je rustig blijven. Als een coach in de war raakt, dan merken de spelers dat ook. We hebben hetzelfde elftal ingevuld met andere poppetjes en hebben spelers niet van posities veranderd." Wel moest hij de helft van zijn elftal ongeveer wisselen ten opzichte van wat hij had vooraf gedacht bij het bekend maken van de selectie. "De helft of iets minder. Dat kan ik niet ontkennen", glimlachte Koeman als een boer met kiespijn.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen