Nieuw Super League-model bekend: dit zijn de 10 uitgangspunten

26 maart 2023, 17:37   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Europees topvoetbal gaat er naar alle waarschijnlijkheid heel anders uit zien op korte termijn. Dat stelt Bernd Reichart, Duits media-ondernemer en de grote man achter de nieuwe plannen van de Super League. Bij het Algemeen Dagblad geeft Reichart tekst en uitleg over de huidige stand van zaken en onthult hij enkele opvallende details. 

Waar voorheen alleen de Europese voetbalgiganten interesse hadden in de Super League, voelt Reichart nu dat het animo voor een alternatieve competitie toe begint te nemen. "Ik merk dat er in Nederland naar ons geluisterd wordt. En ergens is dat ook heel logisch. Jullie hebben een rijke voetbalhistorie en prachtige clubs: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, noem maar op. Maar allemaal worstelen ze met hun huidige positie binnen het veranderende Europese voetbal. Dat thema wordt in de komende jaren alleen maar relevanter."

Momenteel ziet de ondernemer dat de UEFA alle internationale competities overziet en volgens hem is dit een slechte zaak. "De clubtoer­nooi­en worden volledig beheerd en geregu­leerd door de UEFA, een monopolist met zoveel petten op dat het voortdu­rend tot belangen­con­flic­ten leidt." Een onafhankelijke competitie, geleid door de clubs, heeft volgens Reichart in het verleden ook goed gewerkt. "In de kern is dat niet heel anders dan wat bij de oprichting van de Premier League gebeurde in 1992. Ook toen maakten de clubs zich los van de bond, de Engelse FA, om hun eigen competitie optimaal en zelfstandig te kunnen vermarkten. We kunnen moeilijk ontkennen dat de Premier League een groot succes is geworden. Marketingtechnisch, economisch én sportief."

Zestig tot tachtig clubs

Hoewel Reichart erg lovend is over de plannen die er nu liggen, geeft hij wel toe dat er flinke veranderingen doorgevoerd zullen worden. "De Super League zoals die nú op tafel ligt, wordt juist een open competitie voor zestig tot tachtig Europese clubs." Hoewel veel voetbalsupporters zich zorgen maken over de toenemende financiële ongelijkheid in het voetbal, is er volgens hem geen reden tot paniek. "Dat is een misverstand. Twee jaar geleden wilde de Super League al dit: maximaal 55 procent van inkomsten mag een club uitgeven aan spelerssalarissen, transfers en fees voor agenten. 45 procent kan geïnvesteerd worden in infrastructuur, ontwikkeling van jeugdvoetbal en vrouwenvoetbal. Ook in de Europese competitie waar we nu over praten zijn competitive balance en solidariteit cruciaal", aldus Reichart.

"In een pamflet van tien uitgangspunten hebben die twee pijlers een prominente plek, net als bijvoorbeeld transparante en strikt toegepaste financiële regels. Daarbij moet het nationale voetbal te allen tijde de basis blijven, het fundament. We hebben het hier over een nieuwe midweekse Europese competitie die prima naast de nationale competities kan bestaan", legt hij uit.  De volgende tien punten worden genoemd als uitgangspunten van de Super League:

1. Brede en op sportieve prestaties gebaseerde competities.

2. Binnenlandse competities: de basis van voetbal.

3. Verbetering van het concurrentievermogen met stabiele en duurzame hulpbronnen.

4. De gezondheid van de speler moet centraal staan ?.

5. Door clubs georganiseerde competities met regels voor financiële duurzaamheid, transparant en goed toegepast.

6. De beste voetbalcompetitie ter wereld.

7. Verbetering van de fanbeleving.

8. Vrouwenvoetbal ontwikkelen en financieren.

9. Aanzienlijk toenemende solidariteit.

10. Respecteren van de wetgeving en waarden van de Europese Unie.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Klinkt al beter dan 10 elite clubs

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen