PSV-huurling en oud-Feyenoorder doen wat Ajax niet lukte

9 maart 2023, 20:44
PSV-huurling en oud-Feyenoorder doen wat Ajax niet lukte

Rick Karsdorp heeft met AS Roma donderdagavond een knappe overwinning geboekt in de achtste finales van de Europa League. De Nederlandse back versloeg met de Romeinse grootmacht Real Sociedad en het aan aandeel in het openingsdoelpunt. Bij Union Sint-Gillis was PSV-huurling Yorbe Vertessen succesvol met een goal én assist en ook Bart Nieuwkoop liet zich gelden.

Karsdorp, voor wie het zijn derde basisplaats was sinds hij in ere is hersteld onder José Mourinho, veroverde na een klein kwartier de bal aan de rechterkant van de Romeinse achterhoede. Met een prima dribbel stuurde hij Paulo Dybala weg, die op zijn beurt Tammy Abraham wegstuurde. De Engelse spits had een fraaie schuinbeweging in huis en zette vervolgens strak voor, zodat Stephan El Shaarawy eenvoudig kon binnenwerken (zie onder).

Domper op het goede resultaat was wel dat Mourinho twee spelers vanwege een blessure moest wisselen. Eerst ging Diego Llorente naar de kant halverwege en vervolgens moest captain Lorenzo Pellegrini zich laten wisselen na een goed uur voetballen. Georginio Wijnaldum kwam hem vervangen en met ook de Nederlandse middenvelder op het veld werd de uitgangspositie zelfs nog iets beter: Marash Kumbulla zorgde vlak voor tijd voor de eindstand. 

1.FC Union Berlin - Union Saint-Gilloise 3-3

In Berlijn werd het eerste deel van het tweeluik tussen de twee verrassende Unions afgewerkt. Ajax-beul Union Berlin, met Danilho Doekhi en Sheraldo Becker in de basis, nam het in eigen huis op tegen het Belgische Union Saint-Gilloise, dat aantrad met Bart Nieuwkoop, Oussama El Azzouzi en PSV-huurling Yorbe Vertessen. De beide stuntclubs maakten er een heerlijk duel met zes treffers van.

De Belgen kwamen tegen de verhouding in op 0-1 door een treffer van Victor Boniface, die via het been van een tegenstander van afstand de kruising vond. De Kroatische back Josip Juranovic trok nog voor rust de stand gelijk met dito een fraaie vrije trap. In de tweede helft zette PSV'er Vertessen de Belgische bezoekers opnieuw op voorsprong na knullig balverlies van het Berlijnse middenveld. Robin Knoche zette de Duitsers met een in twee instanties benutte strafschop echter opnieuw op gelijke hoogte, maar Boniface zorgde even later na knap voorbereidend werk van Nieuwkoop voor de 2-3. Het slotakkoord was echter voor Union Berlin, dat door een late treffer van Sven Michel de eindstand op 3-3 bepaalde. Desondanks deden de Belgen wat Ajax niet lukte en wel had gemoeten: driemaal scoren in Berlijn.

Bayer Leverkusen – Ferencváros 2-0

Goed nieuws kwam er voor de wedstrijd al voor bondscoach Ronald Koeman: Jeremie Frimpong viel na een goal en assist afgelopen weekend ook geblesseerd uit, maar was donderdagavond alweer fit genoeg om te starten en kon met zijn elftal al snel juichen tegen Ferencváros. Na een foute inspeelpass van de keeper kwam de bal via wat combinaties terug bij Kerem Demirbay en die schoot de bal keihard achter de doelman.

Tijdens de eerste helft was er nog één grote kans voor de bezoekers, want de bal werd door Kristoffer Zachariassen op de lat geschoten door de Hongaren. Een doelpunt die recht deed aan de verhoudingen en uiteindelijk werd het tweeluik vermoedelijk al in de eerste wedstrijd beslist. Edmond Tapsoba kopte vlak voor tijd een rebound tegen de touwen en zorgt daarmee voor een comfortabele uitgangspositie. De verder onzichtbare Frimpong maakte het duel ondanks zijn eerdere uitvallen 'gewoon' vol, terwijl Mitchel Bakker en Timothy Fosu-Mensah op de bank bleven. Daley Sinkgraven werd door die Werkself niet ingescheven voor de tweede seizoenshelft in Europa. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen