Van der Vaart wil Simons in Oranje-basis: "Ik zie wereldklasse"

22 maart 2023, 07:55
Van der Vaart wil Simons in Oranje-basis:

Rafael van der Vaart heeft opnieuw zijn waardering uitgesproken voor Xavi Simons. De 19-jarige PSV'er zou volgens de voormalige middenvelder van onder meer Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur dan ook een basisplaats in het Nederlands elftal moeten krijgen.

In zijn column in De Telegraaf analyseert Van der Vaart de kracht van het Nederlands elftal. 'Wat we bij Nederland, dat vooral een absolute top-defensie heeft, op dit moment missen is een echt uitzonderlijke speler', ziet Van der Vaart. 'Ik denk dat Xavi Simons die potentie heeft en die speler kan worden. Er wordt soms wat lacherig over gedaan als ik dat zeg, omdat hij 19 jaar is en nog niet toe zou zijn aan een belangrijke rol in Oranje. Maar moeten we hem dan twee jaar op de bank houden? Juist nu moet je hem die ervaring geven, daar gaan we later profijt van hebben.'

Simons is er nog niet, zo benadrukt Van der Vaart. 'Ik zie ook nog wel honderd dingen die beter kunnen, maar ik kijk naar potentie.' Juist die potentie is bij Simons volop aanwezig. 'Ik zie bij Simons wereldklasse. Het talent dat hij bezit en dat straks nog meer komt bovendrijven, hebben we heel lang niet gehad bij Oranje. Dat moeten we koesteren', aldus Van der Vaart. Daarentegen is hij minder enthousiast over Feyenoorder Mats Wieffer. 'Ik weet dat er veel kenners zijn die vinden dat Wieffer al moet gaan spelen, maar dat vind ik veel te vroeg.'

Vaste kern

Op voorhand lijkt de kans groot dat bondscoach Ronald Koeman een aantal spelers speelminuten gaat geven in het tweede kwalificatieduel van deze interlandperiode, komende maandag tegen Gibraltar in De Kuip. Dat lijkt Van der Vaart een slecht idee. 'Koeman doet er goed aan in beide wedstrijden dezelfde spelers op te stellen', zo vindt hij. 'Hij moet rustig gaan bouwen en gaan werken met een team waarmee hij straks verder denkt te gaan. Je bent al zo kort bij elkaar. In mijn periode bij Oranje werkten we het beste met een vaste kern. Als ze vrijdag lekker hebben gespeeld tegen Frankrijk, zou ik het zo laten staan.'

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen