Jong Oranje voor eerste keer Europees kampioen

4 juni 2006, 22:40

Jong Oranje heeft het EK onder 21 jaar in Portugal gewonnen. De mannen van bondscoach Foppe de Haan versloegen Jong Oekraïne met 3-0. Klaas-Jan Huntelaar was de grote man met twee doelpunten. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Jong Oranje deze prijs binnensleept.

Achterin waren Luirink en Vlaar ijzersterk. Het centrale duo won bijna alle kopduels en daardoor kon Oranje balbezit afdwingen en de bal het werk laten doen. Vooral de inbreng van Demy de Zeeuw was wederom belangrijk. De AZ-middenvelder zorgde ervoor dat Oekraine bijna geen balbezit kreeg en dat Oranje de wedstrijd negentig minuten lang volledig controleerde. Vlak voor de thee kreeg Nederland terecht een penalty toegewezen na een handsbal van Jatsenko. Huntelaar benutte het buitenkansje en liet de thee lekker smaken.

Na rust was het zaak om niet snel een doelpunt tegen te krijgen. Oekraïne probeerde alles of niets te spelen, maar dat was niet mogelijk. Immers, Nederland had meer balbezit en bleef rustig zonder de bal constant weg te rammen. Desondanks waren de Oost-Europeanen dicht bij een aansluitingstreffer. Onder meer Sjeberiatsko was dicht bij een treffer nadat via een corner drie Oekraïners over de bal stapten en hij recht voor het doel kon uithalen, maar zijn inzet kon het doel niet vinden. 

Niet veel later brak Nicky Hofs weer door en werd gevloerd door Romantjsoek, die daardoor zijn tweede en dus rode kaart ontving. De titel leek binnen. Oekraïne stond met nog vijftien minuten te spelen met 2-0 achter en kwam met tien man te spelen. Het geloof was weg bij Oekraïne en Hofs maakte als slagroom op de taart de 3-0 door via een 'panna' de bal in de kruising te knallen na prachtig voorwerk van de ingevallen Daniel de Ridder.

Holland U21 champs

Holland U21 champs

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen