Het jaar van... Heerenveen: Ødegaard hoogtepuntje in grijs 2017

29 december 2017, 07:35

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 10: sc Heerenveen.

De komst van Martin Ødegaard is voor sc Heerenveen het hoogtepunt van 2017. Dat is veelzeggend over het jaar van de Friezen. De maanden augustus en september vormen een uitzondering op verder tien grijze maanden. Aan de start van dit seizoen voetbalde Heerenveen goed, met als kers op de taart de zege op PSV (2-0).

Verder zijn de Friese fans te weinig verwend. Zij raakten in januari nog wel in in vervoering toen Heerenveen de verrassende komst van Ødegaard naar het Abe Lenstra Stadion aankondigde. Dat de speler van Real Madrid kan voetballen is duidelijk, maar hij heeft het afgelopen jaar nog te weinig zijn stempel kunnen drukken. Ødegaard maakte pas vorige maand zijn eerste doelpunt voor Heerenveen. Anderzijds, hij is pas negentien jaar en om dan het soms dolende elftal te dragen is misschien op die leeftijd te veel gevraagd.

Mooiste goal: 1-1 van Stijn Schaars tegen Willem II

Dat Stijn Schaars over een timmermansoog beschikt, bewees de captain van Heerenveen op 23 september in de uitwedstrijd tegen Willem II. Een vrije trap legde de spelbepaler perfect in de kruising.

{image[323267][left-half][]}Beste aankoop: Denzel Dumfries

Wat een verschil: Denzel Dumfries in plaats van Stefano Marzo. Heerenveen pikte Dumfries op bij Sparta, omdat rechtsback Stefano Marzo was vertrokken. Daarmee deden de Friezen uitstekende zaken. Dumfries toont zich wel grillig. In de eerste vier wedstrijden gaf Dumfries vijf assists. Ook verdedigend oogt het soms nog wat te enthousiast, maar Heerenveen gaat ongetwijfeld nog veel plezier aan hem beleven.

De tegenvaller: Lucas Woudenberg

Ook met Lucas Woudenberg leek Heerenveen een prima te deal te hebben gesloten. De verwachtingen waren vooral gebaseerd op zijn verhuurperiode van twee seizoenen geleden aan NEC. Bij Feyenoord kwam de linksback uiteindelijk niet aan de bak en in Friesland is ook duidelijk geworden waarom. Na elf basisplaatsen en een paar fouten verder is de Witte Keniaan verdreven naar de bank. Streppel geeft de voorkeur aan Doke Schmidt, die eigenlijk een rechtsback is.

{image[322499][right-half][]}De doorbraak: Michel Vlap

Op de valreep van 2017 maakte voetballend Nederland kennis met Michel Vlap uit Sneek.  De twintigjarige Fries kreeg in oktober tegen AZ voor het eerst een basisplaats, en scoorde ook meteen. Het jeugdproduct verdween vervolgens niet meer uit de basis. De meeste wedstrijden speelt de van origine middenvelder de laatste tijd wel als verkapte linksbuiten. Na twaalf optredens staat de doelpuntenteller op drie. Heerenveen maakte ondertussen, met succes, haast het met verlengen van zijn aflopende contract. Want ook andere clubs hadden zijn razendsnelle ontwikkeling in de smiezen.

Eredivisiecijfers

Duels: 35

Zeges: 10

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 18

Doelcijfers: 47 voor, 63 tegen (-16)

Grootste zege: FC Twente - sc Heerenveen 0-4

Grootste nederlaag: Ajax - sc Heerenveen 5-1, sc Heerenveen - Ajax 0-4, sc Heerenveen - Vitesse 0-4

[photo,110241,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen