'Gouden generatie' België zwaait bijna af: opvolgers staan klaar

15 november 2022, 18:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hoewel het WK nog moet beginnen, is België alvast bezig met het tijdperk ná Qatar. Toen de Rode Duivels ruim een jaar geleden verloren van Italië in de kwartfinale van het EK, werd er gesproken over het einde van de 'gouden generatie'. Toch doet bondscoach Roberto Martínez óók in Qatar een beroep op namen als Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Kevin de Bruyne en Eden Hazard. Op de achtergrond staat een nieuwe lichting te trappelen om het over te nemen. FCUpdate.nl laat u alvast kennismaken met de Belgische toppers van de toekomst.

Charles de Ketelaere

In Nederland was er logischerwijs vooral aandacht voor de prestaties van Noa Lang, maar eigenlijk was Charles de Ketelaere in het afgelopen seizoen de absolute smaakmaker bij Club Brugge. In 49 wedstrijden in alle competities was hij goed voor achttien doelpunten en zeven assists. Wie De Ketelaere zag spelen kreeg de indruk dat hij al jaren actief was op het hoogste niveau van België. Maar het was toch écht pas zijn tweede volledige seizoen in de hoofdmacht. Een derde zou er niet komen, want De Ketelaere bekroonde zijn stormachtige ontwikkeling afgelopen zomer met een transfer naar AC Milan.

De Italianen telden 32 miljoen euro voor hem neer, waarmee hij in één klap de duurste uitgaande transfer werd in de Jupiler Pro League. De Ketelaere startte sterk in Italië, maar kreeg daar ook voor het eerst te maken met serieuze kritiek. Ook van zijn trainer. "Hij is een geweldige spits en een intelligente jongen, het komt er alleen nog niet echt uit", zei Stefano Poli na het thuisduel met Monza. Het moet een prikkel zijn voor de nog altijd pas 21-jarige De Ketelaere, die zich opmaakt voor zijn eerste eindtoernooi met de Rode Duivels

Amadou Onana

Youri Tielemans. Vraag een liefhebber van het Belgische voetbal naar het grootste talent van de laatste jaren en de kans is groot dat je de naam van de middenvelder uit Sint-Pieters-Leeuw als antwoord krijgt. Tielemans maakte op jonge leeftijd de overstap van Anderlecht naar AS Monaco, is nu al een paar jaar basisspeler in de Premier League en heeft al 54 interlands achter zijn naam. Maar de volgende stap in zijn loopbaan, naar een absolute topclub, die bleef vooralsnog uit.

Tielemans is bij de Rode Duivels nog wel zeker van zijn plek, maar met Amadou Onana als concurrent kan hij zich weinig fouten veroorloven. Onana was tijdens het Nations League-duel met Oranje in Amsterdam het lichtpuntje bij de Belgen. 'Terwijl er weinig beweging in het spel zat, zorgde Onana toch voor enige actie. Hij maakte zich aanspeelbaar en durfde diep te gaan via de rechterflank. Met zijn lange benen onderschepte Onana geregeld een bal, hij won zijn duels en scoorde bijna altijd', was Het Nieuwsblad dan ook lovend over de 21-jarige middenvelder van Everton. Ook Onana beleeft in Qatar zijn debuut op een eindtoernooi. 

Lees ook: Belgische media spreken zorgen uit

Jérémy Doku

Er zat geen rem op de ontwikkeling van Jérémy Doku. De vleugelspeler maakte na slechts 37 duels in de hoofdmacht van Anderlecht voor een slordige 26 miljoen euro de overstap naar Stade Rennes. Tijdens het EK een klein jaar later stond Doku tweemaal in de basis. Hij maakte vooral veel indruk in de kwartfinale tegen Italië, waarin hij met zijn snelheid, dribbels en onbevangenheid een serieuze plaag was voor de Italiaanse defensie. Maar een passend vervolg heeft dat optreden nog niet gekregen. Doku worstelt sindsdien met blessures en kwam niet meer in actie voor de Rode Duivels. Dat hij desondanks een plekje heeft bemachtigd in de WK-selectie van Martínez, geeft aan hoe erg de Spanjaard het in hem ziet zitten. In hoeverre hij in Qatar ook daadwerkelijk zijn kunsten kan vertonen, valt nog te bezien. Doku stond in aanloop naar het WK slechts 210 minuten binnen de lijnen. 

Zeno Debast

Achttien jaar, tien maanden en 29 dagen. Zo jong was Zeno Debast toen hij op 22 september zijn debuut maakte bij de Rode Duivels in de thuiswedstrijd tegen Wales. "Hij was rustig aan de bal en goed in de opbouw. Het was één van de meest indrukwekkende debuutmatchen sinds 1990", was Martínez na afloop bijzonder te spreken over het optreden van Debast. Maar de bondscoach had ook een puntje van kritiek: "Bij de tegengoal had hij er beter bij moeten zitten." Debast verscheen desondanks drie dagen later wederom aan de aftrap, ditmaal tegen het Nederlands elftal. Bij de enige treffer van Virgil van Dijk zag de Anderlecht-verdediger er opnieuw goed niet uit. De eerste optredens van Debast in de nationale ploeg doen denken aan de tijd dat Matthijs de Ligt zijn debuut maakte in Oranje. Ook De Ligt begon ongelukkig. Maar als Debast zich de komende tijd ontwikkelt zoals De Ligt dat destijds heeft gedaan, dan komt het ongetwijfeld goed met hem.

Loïs Openda

Een bekende voor de volgers van de Eredivisie. Bij Club Brugge kwam Loïs Openda er niet aan te pas, maar bij Vitesse ontpopte hij zich tot een van de beste en gevaarlijkste aanvallers op de Nederlandse velden. Vorig seizoen was hij in vijftig wedstrijden in alle competities goed voor 24 doelpunten, waarmee hij afgelopen zomer een transfer verdiende naar het Franse Lens. De ultieme bekroning volgde echter op 8 juni. Martínez gunde Openda in de Nations League-wedstrijd tegen Polen zijn debuut in de nationale ploeg en daar kreeg de bondscoach geen spijt van.

De rappe aanvaller had slechts een paar minuten nodig om zijn rekening te openen. De verwachtingen schoten daardoor omhoog, misschien iets té. Maar Openda heeft met zijn snelheid en neusje voor de kwaliteiten om uit te groeien tot een van de meest gevreesde spitsen op de Europese velden. In de Ligue 1 maakte hij onlangs nog veel indruk door als invaller namens driemaal te scoren tegen Toulouse. Dat is bondscoach Martínez uiteraard niet onopgemerkt gebleven. Openda is immers een van de drie pure aanvallers in de Belgische WK-selectie. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen