Feyenoord boekt moeizaam gelijkspel bij Basel

Ger
19 oktober 2006, 22:11

In een slordig duel heeft Feyenoord de punten gedeeld met FC Basel (1-1). De Rotterdammers konden in het UEFA Cup-duel vrijwel geen moment imponeren. Invaller Stein Huysegems was trefzeker voor de ploeg van trainer Erwin Koeman.

Bij Feyenoord beleefde Phillipe Léonard donderdagavond eindelijk zijn debuut in het eerste elftal. De Belgische linksback, die lange tijd kampte met een conditionele achterstand, kreeg tegen FC Basel de voorkeur boven Royston Drenthe. De 32-jarige international van de Rode Duivels speelde al snel een negatieve rol. Na slechts twaalf minuten kreeg hij een gele kaart voor een forse tackle.

Naast Léonard maakten ook Dwight Tiendalli en André Bahia in Zwitserland hun opwachting in de basiself. Tiendalli begon afgelopen zondag nog op de bank tegen RKC Waalwijk. Bahia kwam enkele wedstrijden niet in actie vanwege een hersenschudding. Trainer Koeman deed in het St. Jakob Park geen beroep op de lichtgeblesseerde Theo Lucius en Nick Hofs. Daardoor schoven Serginho Greene en Danny Buijs naar het middenveld.

Feyenoord had het de eerste twintig minuten lastig met de thuisploeg. De Rotterdammers riepen het onheil overigens over zichzelf af. De equipe van Koeman bracht slordig voetbal en door de slechte dekking hadden de aanvallers van Basel geregeld vrij spel. Gelukkig voor Feyenoord slaagden de Zwitsers er niet in om grote kansen af te dwingen. Bovendien toonde Henk Timmer zich in het Alpenland een betrouwbare sluitpost.

De eerste serieuze mogelijkheid voor de Kuipbewoners viel na twintig minuten te noteren. Uit een voorzet van Jonathan de Guzman schoot Buijs voorlangs. In het vervolg van de eerste helft kwam Feyenoord redelijk onder de druk van Basel uit. In de 36e minuut had Angelos Charisteas de openingstreffer op zijn schoen. De Griek zag zijn schot vanaf zestien meter echter worden gestopt door doelman Franco Costanzo.

Ook na rust waren de hoogtepunten aanvankelijk schaars. Het kwaliteitsarme Basel speelde vooral opportunistisch en probeerde met schoten van afstand succes te boeken. Na twee vruchteloze pogingen luidde een uithaal van Mladen Petric na zestig minuten de 1-0 in. Timmer kon het harde schot niet goed verwerken, waarna invaller Eduardo van dichtbij intikte.

Door de goal van Basel verbeterde het spel van Feyenoord geenzins. Niettemin kreeg de Rotterdamse club via Karim Saïdi een mogelijkheid op de gelijkmaker. De Tunesische verdediger kopte echter over de lat. In de 76e minuut toonde Stein Huysegems aan dat ook Koeman over een gelukkige hand van wisselen beschikt. De Belgische invaller profiteerde op beheerste wijze van een mislukte buitenspelval: 1-1.

In de slotfase leverde het geploeter van beide formaties geen treffers meer op. Feyenoord mocht nog van geluk spreken dat arbiter McDonald in een duw van Huysegems tegen Cristiano geen reden zag om te fluiten voor een strafschop. Met de puntendeling mochten de Rotterdammers, als onderliggende partij, hun handen dichtknijpen.