Dominant Ajax in extremis voorbij Roda JC

25 november 2012, 14:24   Bijgewerkt: 25 november 2012, 18:50

Ajax blijkt dit seizoen vaak niet in staat om een enorm veldoverwicht ook met een eenvoudige zege te belonen. De regerend kampioen voetbalde op bezoek bij Roda JC best aardig, maar verzuimde ruim tachtig minuten lang een aantal prachtige kansen te verzilveren. Uiteindelijk wisten Christian Eriksen en invaller Lasse Schöne in de slotfase de vroeg opgelopen achterstand alsnog te repareren (1-2).

Ajax mist vooral een spits, na het wegvallen van de geblesseerde Kolbeinn Sigthorsson en Ryan Babel. De club koestert bijna wekelijks 70 procent van een wedstrijd balbezit, maar haalt een laag rendement uit het aanvalsspel. In een poging dat te veranderen, gunde trainer Frank de Boer de 21-jarige Danny Hoesen een kans als centrumspits. De Limburger, in de aanloop van het huidige seizoen overgekomen van het Engelse Fulham, scoorde de afgelopen weken als invaller tegen VVV-Venlo en Borussia Dortmund.

Het had er in de openingsfase veel van weg dat de tactiek van Ajax goed ging uitpakken. Hoesen was voortdurend aanspeelbaar en liet de aanvallende middenvelders Eriksen en Siem de Jong gevaarlijk in het strafschopgebied verschijnen. Viktor Fischer was na vijf minuten met een kopbal dichtbij de openingstreffer. Eriksen schoot even later rakelings over en ook De Jong was dichtbij de 1-0.

Roda JC leek al vroeg in de wedstrijd te bezwijken onder de druk van de bezoekers uit de hoofdstad, maar kreeg na veertien minuten hulp uit onverwachte hoek. Daley Blind verspeelde de bal zo maar aan Krisztián Németh, die het overzicht bewaarde en Guus Hupperts in staat stelde te scoren (1-0). De thuisclub verzamelde zich na de openingstreffer nog nadrukkelijker rond het eigen strafschop en gokte volledig op die ene succesvolle counter die door Németh bijna verzilverd werd.

Roda JC kon niet voorkomen dat Ajax een aantal uitstekende doelkansen kreeg. De Jong schoot alleen voor doelman Mateusz Prus over. De aanvoerder was na rust met het hoofd dichtbij de gelijkmaker. Hoesen kon de vervanger van de geschorste keeper Filip Kurto ook niet van dichtbij passeren. Prus leek op weg naar de eretitel "man van de wedstrijd", toen hij wederom De Jong en Eriksen van scoren afhield.

Uiteindelijk werd hij alsnog gepasseerd door Eriksen (82e minuut) en Schöne (88e minuut), waardoor Ajax in de aanloop van de topper van zaterdag tegen PSV in ieder geval niet nog verder achterop raakt.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!