"Het wordt echt tijd dat men wakker wordt in Nederland"

2 augustus 2016, 09:41

Henk ten Cate ziet met lede ogen aan dat het Nederlandse voetbal steeds meer aan het afglijden is. "We hollen hier hard achteruit", vindt de 61-jarige trainer van het Arabische Al Jazira Club, die zich momenteel op vaderlandse bodem aan het voorbereiden is op het nieuwe seizoen. "Het wordt echt tijd dat men eens wakker wordt in Nederland", roept de keuzeheer.

Ten Cate hoort vanuit Nederland vaak dat hij niet in het Midden-Oosten, maar in de 'zandbak' werkt. "Maar daar moet men eens mee ophouden. Er wordt altijd denigrerend over gesproken, maar het technische niveau van het voetbal ligt in de zogenaamde zandbak onderhand hoger dan in Nederland", bromt de oud-coach van onder meer Go Ahead Eagles, Sparta, Vitesse, NAC Breda, FC Barcelona (assistent), Ajax, Chelsea (assistent) en tal van buitenlandse clubs in het Algemeen Dagblad.

Ten Cate steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en stelt dat hij het Nederlandse voetbal steeds minder vindt worden. "Ik heb de afgelopen tijd veel wedstrijden gezien in Nederland en ben behoorlijk geschrokken van het niveau. Basistechniek, handelingssnelheid en positiespel; het zijn allemaal aspecten waarin we in Nederland hard achteruit hollen", aldus de ervaren trainer. "Je ziet bij bijna alle teams veel te weinig de intentie om de eerste bal vóóruit te spelen. Dat moet volgens mij de basisgedachte zijn in het voetbal. En dat begint al in de opleiding van een club."

De aanstelling van Hans van Breukelen als technisch directeur van de KNVB noemt Ten Cate 'goed'. Toch vindt de coach dat hij zich beter op het technische aspect kan focussen dan op de mentale en fysieke elementen. "Voetbal wordt in steeds kleinere ruimtes gespeeld. In mijn ogen moeten voetballers daarom al op jonge leeftijd veel meer getraind worden op onderdelen zoals de kunde om de bal dicht bij je te kunnen houden en een hoge handelingssnelheid. Alles is trainbaar; het is een kwestie van herhalen en herhalen. De meeste jeugdopleidingen in Nederland zijn veel te algemeen", vindt Ten Cate.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen