Feyenoord maakt indruk met galavoorstelling in Alkmaar

11 december 2016, 16:19

Dankzij een glansrijk en sprankelend optreden in Alkmaar is Feyenoord na zestien speelronden nog steeds de trotse koploper van de Eredivisie. De Rotterdammers wervelden tegen AZ onder aanvoering van Nicolai Jørgensen naar een 0-4 overwinning. De bal ligt nu weer voor de voeten van Ajax, dat later op deze zondag op bezoek gaat bij FC Twente.

Hoewel Feyenoord vanaf speelronde één al het stokje van de koploper in handen heeft, liep het de afgelopen tijd niet altijd meer zo voortvarend als in de eerste maanden van het seizoen. Ook afgelopen donderdag was het niet geweldig, toen de Europese campagne door Fenerbahçe (0-1) beëindigd werd. Een kater leek de ploeg van Giovanni van Bronckhorst echter niet te hebben. Op bezoek bij AZ was Feyenoord vanaf de eerste minuut de baas en wandelde het geruisloos naar een riante zege.

Zo sterk als AZ afgelopen donderdag was in de knappe 3-2 wint tegen Zenit St. Petersburg – goed voor Europese overwintering – zo mat kwam het vermoeid ogende team van John van den Brom voor de dag tegen Feyenoord. De Noord-Hollanders kwamen er maar niet doorheen, ze slaagden er niet in om het middenveld open te breken en de Feyenoord-defensie in verlegenheid te brengen. Veel ballen werden teruggespeeld richting Rochet, tot onvrede van de Alkmaarse aanhang.

Nadat Eljero Elia na een goede actie binnendoor met een hard schot de paal toucheerde, raakte AZ helemaal de kluts kwijt toen het 0-2 werd. Jan-Arie van der Heijden zette met een fraaie lichaamsschijnbeweging een aanval op, was daar na een slim passje van Jørgensen zelf het eindstation van en gleed de bal met wat geluk over Rochet heen. Nadat Karim El Ahmadi, Jørgensen en Elia al mogelijkheden kregen op de 0-3, viel deze voor rust ook nog. Jens Toornstra stuurde Tonny Vilhena weg na een vlijmscherpe counter en Vilhena stelde de uitblinkende Jørgensen in staat om zijn twaalfde goal van het seizoen aan te tekenen. De Deen staat ook al op zeven assists en is daarmee de productiefste speler in de Eredivisie.

Een schotje uit de draai van Wout Weghorst was het enige AZ-wapenfeit in de eerste helft. Met Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh als invallers binnen de lijnen hoopte de ploeg uit Alkmaar er na rust nog wat van te kunnen maken, maar dat lukte niet echt. Feyenoord bleef de ploeg waar het om draaide in het AFAS Stadion en kwam via Vilhena, Miquel Nelom en Jørgensen bijna op 0-4.

Door de royale overwinning kan Feyenoord rustig kijken hoe Ajax het er vanaf gaat brengen Enschede. De Amsterdammers hopen gelijke tred te kunnen houden met de lijstaanvoerder, zeker om dat het volgende week Ajax-PSV is. Feyenoord sluit de eerste seizoenshelft dan af met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Maar voordat het zover is, treden de Rotterdammers nog in de beker aan tegen ADO Den Haag (thuis).

[photo,103224,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen