FEYENOORD EINDELIJK WEER KAMPIOEN VAN NEDERLAND

14 mei 2017, 16:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De schaal is eindelijk weer binnen voor Feyenoord. Na meer dan achttien jaar wachten mag de club zich ten langen leste weer een seizoen lang kampioen van Nederland noemen. Er werd tegen Heracles Almelo een droomscenario geschreven in De Kuip, met uitgerekend Dirk Kuyt als auteur. De op handen gedragen Katwijker schonk Feyenoord met een hattrick de titel: 3-1.

Vorige week bleek Feyenoord op bezoek bij Excelsior (3-0) de titelspanning even niet meer aan te kunnen, maar de Rotterdammers hebben daar absoluut van geleerd. Want zo veel bombarie als er rond het eerste matchpoint plaatsvond, zo weinig aandacht werd er richting de herkansing tegen Heracles besteed aan een eventuele uitreiking of huldiging. De spelers kwamen 's ochtends al aan in de Kuip en werden in alle rust klaargestoomd voor kampioensduel nummer twee. De focus sorteerde effect. Feyenoord won, dankzij Kuyt, simpel met 3-1 van de Heraclieden.

Kuyt was de aanstichter van een grote storm en was binnen luttele seconden al trefzeker. Na een glijpartij van Mike te Wierik liep de aanvaller diagonaal richting Heracles-goalie Bram Castro, die de bal hard in de verre hoek zag gaan. Terwijl het stadion in een orkaan van geluid op zijn grondvesten schudde, waren Steven Berghuis en Terence Kongolo dicht bij de 2-0. Deze kwam er daarna al snel: in de twaalfde minuut knikte Kuyt een perfect aangesneden voorzet van Eljero Elia tegen de touwen. Hij vierde de belangrijke goal met de geschorste Tonny Vilhena, die achter de reclameborden stond.

Na de spectaculaire openingsfase ging de storm opeens liggen. Kuyt was met een poeier voorlangs nog in de buurt van een hattrick, maar het werd er – op zijn zachtst gezegd – niet beter op in De Kuip. Heracles was niet bij machte om het nog spannend te maken, terwijl Feyenoord vooral de voorsprong wilde verdedigen en al in gedachten bij de titel was. De kampioenswedstrijd kabbelde, in een lekker zonnetje, voort.

Toch was dat natuurlijk bijzaak in De Kuip, waar ruim voor het einde alvast genoten kon worden van het eerste kampioenschap sinds 1999. Los van een geweldige combinatie tussen Jens Toornstra en Eric Botteghin, een paar schoten van Berghuis en een goede kans voor Nicolai Jørgensen gebeurde er weinig meer, tot scheidsrechter Dennis Hilger naar de stip wees na een overtreding op Jørgensen. Kuyt (wie anders?) legde aan en schoot de 3-0 binnen. De late 3-1 van Heracles, gemaakt door Peter van Ooijen, was alleen voor de statistieken.

Toen de schaal definitief binnen was, vierden de opgeluchte Rotterdammers een ongelofelijk feest. Met Kuyt als middelpunt van de ongekende vreugde. Op basis van meerdere factoren kan gezegd worden dat de titel verdiend is. Zo maakte Feyenoord de meeste goals, verloor het niet in eigen huis en stond het vanaf de eerste speelronde bovenaan. Vanaf begin tot eind eerste staan lukte eerder alleen Ajax (1997/1998). De Amsterdammers, die op de kampioensdag met 1-4 bij Willem II wonnen, sluiten dit seizoen af op de tweede plek, maar kunnen op 24 mei natuurlijk nog wel de Europa League pakken.

[photo,106431,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen