SC Heerenveen geeft bedroevend Ajax pak slaag

Ger
5 oktober 2008, 18:19   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax is zondag op bezoek bij SC Heerenveen zwaar onderuit gegaan. De uitstekend spelende Friese club verliet het veld met een klinkende 5-2 overwinning. Voor de ploeg van trainer Marco van Basten was het dit seizoen de derde keer op rij dat averij werd opgelopen in een uitduel.

Ajax was op basis van de recente optredens tegen SC Heerenveen nog met goede hoop naar Friesland gekomen. De Amsterdammers wonnen drie van de laatste vier duels in het Abe Lenstra Stadion. Trainer Marco van Basten besefte vooraf wel dat zijn elftal dit prille seizoen al vijf punten verspeelde op vreemde bodem. Bovendien ontbraken zondag de geblesseerden Maarten Stekelenburg, Gabri, Miralem Sulejmani, Oleguer, Ismail Aissati, Kennedy Bakircioglu, Jan Arie van der Heijden en Mitchell Donald.

De start van Ajax in het druilerige Heerenveen was echter dramatisch. Binnen acht minuten keken de hoofdstedelingen al tegen een 2-0 achterstand aan. In beide gevallen maakte de verdediging geen solide indruk. Zo kreeg Ajax de bal na vier minuten maar niet weg na een hoekschop. De inglijdende Gerald Sibon frommelde de bal uiteindelijk in het doel. Roy Beerens mocht kort daarop ongehinderd vanaf de flank naar binnen snijden en uithalen. Zijn raket sloeg fraai via de binnenkant van de paal tegen het net.

Voor zover de wedstrijd in de eerste helft nog niet was beslist, maakte SC Heerenveen al vlot na rust een einde aan alle Amsterdamse illusies. Uit een voorzet van Grindheim tikte Sibon in de 51ste minuut binnen bij de tweede paal. Danijel Pranjic legde net na het uur vanaf elf meter de vierde treffer in het net. Daarna ging de thuisclub iets te ver achterover leunen, waardoor Ajax zowaar iets terug kon doen. Klaas Jan Huntelaar (puike vrije trap) en Luis Suarez (strafschop) gaven de meegereisde fans nog iets te juichen.