Roberto Carlos: Linksachter met verwoestende uithaal

Ger
29 oktober 2005, 17:56

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. De komende twee maanden zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Roberto Carlos, de 32-jarige verdediger van Real Madrid.

Roberto Carlos da Silva, geboren in Garça in Brazilië, begint zijn profloopbaan in eigen land bij Palmeiras. Voor de club uit Sâo Paulo komt de linksback in totaal drie seizoenen uit. Hij blijkt een typische Braziliaanse vleugelverdediger die moeiteloos een gehele flank bestrijkt. Naast een goede voorzet bezit Roberto Carlos ook een vlammend schot, waarmee hij regelmatig scoort. Zijn razende vrije trappen raken al snel befaamd.

In de zomer van 1995 speelt Roberto Carlos voor het eerst met het Braziliaanse elftal, dat een tournee afwerkt door Europa. De verdediger maakt een uitstekende indruk en komt op het lijstje te staan van vele Europese clubs. Ook de scouts van Ajax krijgen hem in het vizier. De Amsterdamse club besluit Roberto Carlos echter niet aan te trekken. In plaats daarvan koopt Ajax de meer gerenommeerde Braziliaan Marcio Santos. Het blijkt een verkeerde keuze; het verblijf van Marcio Santos in Amsterdam draait uit op een teleurstelling.

Uiteindelijk is het Internazionale dat Roberto Carlos vastlegt. Bij de Italianen heeft de verdediger een redelijk goed jaar, waarin hij voor de competitie zes keer doel treft. Toch besluit hij om na het seizoen te vertrekken, vanwege onenigheid met trainer Roy Hodgson. De Engelsman stelt Roberto Carlos vaak op als middenvelder, en dat is niet de favoriete positie van de Braziliaan.

In de zomer van 1996 tekent Roberto Carlos een verbintenis bij Real Madrid. In dienst van de Koninklijke wint de verdediger talloze prijzen. Zo legt hij in 1997, 2001 en 2003 met Real beslag op het landskampioenschap. Indrukwekkend zijn de drie titels binnen vijf jaar in de Champions League. In 1998, 2000 en 2002 is Real het beste team van Europa. In de finales zet de Spaanse ploeg respectievelijk Juventus, Valencia en Bayer Leverkusen opzij.

Ook met Brazilië is Roberto Carlos succesvol. In 1998 bereikt hij de finale van het Wereldkampioenschap in Frankrijk. Het thuisland, met een uitblinkende Zinedine Zidane in de gelederen, blijkt daarin met 3-0 te sterk. Vier jaar later lukt het Brazilië wél om de eindzege veilig te stellen. Dankzij twee goals van Ronaldo winnen de Goddelijke Kanaries het toernooi ten koste van Duitsland. Deze zomer is Brazilië ook veruit de beste in de strijd om de Confederations Cup.

Roberto Carlos wordt in een klap wereldberoemd door zijn onwaarschijnlijke doelpunt tegen Frankrijk in 1997 op het Tournoi de France. Van grote afstand vuurt hij een doeltreffende vrije trap af die de wetten van de wetenschap tart. De kanonskogel van de Braziliaan buigt eerst ruim om de Franse muur heen, om vervolgens dankzij een fabelachtige ommezwaai via de paal binnen te slaan achter de verbijsterde keeper Fabien Barthez. De treffer wordt onmiddellijk geliefd studiemateriaal voor onderzoekers.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen