Feyenoord laat winst liggen tegen Ajax

Ger
11 november 2007, 14:31   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord en Ajax hebben elkaar in een boeiende Klassieker in De Kuip op een gelijkspel gehouden: 2-2. Hoewel de thuisploeg het betere van het spel had, nam Ajax na rust een 1-2 voorsprong. Een treffer van Jonathan De Guzman voorkwam een onverdiende Amsterdamse winst. Door de puntendeling kan PSV later vanmiddag opnieuw de leiding nemen in de Eredivisie.

Niet alleen vanwege de roemruchte historie, maar vooral dankzij de posities op de ranglijst verdiende de Klassieker zondagmiddag het predikaat topwedstrijd. Voor de eerste keer sinds 27 maart 1994 troffen Ajax en Feyenoord elkaar als nummer één en twee van de Eredivisie in de uitverkochte Kuip. Beide clubs verzamelden voor aanvang van de kraker 24 punten uit tien wedstrijden. Ajax mocht zich in Rotterdam-Zuid koploper noemen vanwege een beter doelsaldo.

Interim-coach Adrie Koster liet de herstelde Urby Emanuelson op het middenveld beginnen, waardoor Siem de Jong naar de bank werd verwezen. Jan Vertonghen nam de positie links in de verdediging voor zijn rekening. Bij de thuisclub kreeg Chun-Soo Lee de voorkeur boven Andwélé Slory. Voor de Koreaan was het zijn eerste basisplaats onder Van Marwijk.

Volledig verdiend kwam Feyenoord in de 28e minuut aan de leiding. Uitgerekend aanvoerder Giovanni van Bronckhorst trof raak in zijn eerste Klassieker na zijn buitenlandse avonturen bij Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona. Roy Makaay, dit seizoen goed voor tien doelpunten in twaalf officiële duels, bewees zijn waarde als aangever.

De Rotterdammers lieten na om de score voor rust verder op te voeren. Slechts vijf minuten na de trefzekere uithaal van Van Bronckhorst, haalde Jonathan De Guzman geen profijt uit zijn vogelvrije positie. De jonge Canadees zag zijn schot worden weggebokst door Stekelenburg, waar een combinatie met Makaay mogelijk wél succes had kunnen opleveren.

Dat het bij de remise bleef, mocht vooral Feyenoord zich verwijten. Vooral gezien Ajax de laatste twintig minuten met tien man speelde. Doordat Koster al drie keer had gewisseld, kon de geblesseerd geraakte George Ogararu niet vervangen worden. Invaller Andwélé Slory kreeg in de slotfase twee dotten van kansen, maar verprutste ze allebei. Naast Ajax zal ook PSV tevreden zijn over het resultaat. De Eindhovense formatie kan later op de middag bij een overwinning tegen AZ de koppositie in de Eredivisie heroveren.