Sir Bobby Robson (76) verliest strijd tegen kanker

31 juli 2009, 11:43   Bijgewerkt: 31 juli 2009, 14:00

Sir Bobby Robson heeft zijn strijd tegen kanker verloren. De legendarische oud-trainer is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was als coach actief bij onder meer PSV, FC Barcelona, Newcastle United en de nationale ploeg van Engeland.

Robson is volgens Engelse media 'vredig in eigen huis' overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Vorig jaar richtte de sympathieke en alom geliefde Brit nog de Bobby Robson Foundation op, die zich inzet voor de strijd tegen kanker.

Als manager bereikte Robson in 1990 met de nationale ploeg van Engeland de halve finale van het wereldkampioenschap. Als trainer van PSV werd hij twee keer (1991 en 1992) kampioen van Nederland, terwijl hij met FC Porto tweemaal de Portugese landstitel in de wacht sleepte. In 1997 won hij met FC Barcelona de Europa Cup II.

Robson, die de laatste tijd in een rolstoel zat, begon na zijn managersloopbaan in 1968 bij Fulham. Een jaar later stapte hij over naar Ipswich Town, waarmee hij grote successen vierde. Met die club won hij de FA Cup en de UEFA Cup. Voor die laatste trofee versloeg Ipswich met Robson aan het roer in 1981 in de finale AZ '67. Na Ipswich volgde acht jaar het Engelse elftal. De legendarische manager wordt in besloten kring begraven, zo liet zijn familie vrijdagmiddag in een eerste reactie weten.

De Engelse voetbalbond FA reageerde verslagen op het overlijden van Robson. "Hij zal in onze herinnering voortleven als een van de grootste managers die Engeland heeft gekend", liet de FA weten. De vlaggen bij stadion Wembley gingen half stok. "De hele voetbalwereld hield van Bobby. Als speler, als manager en als ambassadeur van de sport. Dit is een trieste dag voor de FA. Ik wil Robson bedanken voor alles wat hij voor het Engelse voetbal heeft betekend", gaf FA-baas Ian Watmore aan. "Een geweldig verlies voor iedereen", vond Stuart Pearce, trainer van Jong Engeland. Pearce speelde nog onder Robson. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen