WK-weblog: Dunga is boos

1 juli 2010, 21:15

Eén heel klein relletje hebben we dit WK in het Nederlandse kamp gehad, rond de wissel van Robin van Persie. Of anderhalf, als we de internetfratsen van Eljero Elia meetellen. Verder is de verstandhouding tussen de spelers onderling en de selectie en de media prima. Soms storen de spelers zich wat aan de kritische berichtgeving na gewonnen wedstrijden, maar echte problemen zijn er niet.

In Brazilië ligt dat anders, bleek donderdag. Bondscoach Dunga was woedend over de manier waarop media berichtten over blessuregevallen in zijn selectie. Zo hadden één of meerdere kranten, tijdschriften of tv-programma's gemeld dat Elano fit was, terwijl hij nog helemaal niet kan spelen. Hetzelfde gebeurde eerder al met een handvol andere spelers. Vanwege deze tegenstrijdige berichten werd zelfs gesuggereerd dat de medische staf van de Seleçao niet zou deugen.

Dunga

Dunga

“Als ik jullie was, zou ik me schamen. Ik probeer altijd zo transparant mogelijk te zijn, maar jullie schrijven onwaarheden op. Ook over spelers die wel of niet geblesseerd zijn. Hoe denk je dat het voor fans is, als ze in een krant lezen dat bepaalde jongens fit zijn, maar vervolgens niet in het veld staan? Dan moet ik me weer verantwoorden, terwijl wij nooit naar buiten gebracht hebben dat die spelers zouden kunnen spelen. Jullie zouden wat meer respect op moeten brengen voor de fans. Niet voor mij, dat interesseert me niet. Maar voor de supporters”, foeterde hij.

Hoe het komt dat sommige Braziliaanse media niet even nauwkeurig zijn in hun berichtgeving, valt snel te raden. Er zijn zo ongelooflijk veel journalisten uit het Zuid-Amerikaanse land gekomen om het team te volgen, dat ze alles doen om elkaar af te troeven met (al dan niet betrouwbaar) nieuws. Bij een gemiddelde training van Oranje zitten misschien dertig tot vijftig journalisten, bij een training van Brazilië tien keer zo veel. Dat merkte ik voorafgaand aan dit toernooi al, toen ik een dagje op bezoek ging bij onze Zuid-Amerikaanse vrienden. Voor elk perspraatje zit de zaal bomvol, elke voetbeweging van een speler of trainer staat de volgende dag in de krant.

Zelfs Dunga, die als voormalig international toch wel iets gewend is, was dat donderdag zat. Ach. Gelukkig voor hem kan hij vrijdagavond naar huis. Toch?

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Volg mij tijdens het WK op Twitter!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen