PSV knikkert Sampdoria uit Europa League

1 december 2010, 20:59   Bijgewerkt: 1 december 2010, 22:39

PSV speelt ook na de winter in de Europa League. De ploeg uit Eindhoven stelde woensdag een plekje bij de laatste 32 van het Europese clubtoernooi veilig door met 1-2 te winnen bij Sampdoria. Omdat Metalist Kharkiv won van Debreceni, is voor Sampdoria het doek gevallen. De Italianen zijn uitgeschakeld in Europa.

Indrukwekkend. Anders kan de reeks van PSV in de groepsfase van de Europa League niet genoemd worden. Met Sampdoria, Metalist Kharkiv en Debreceni als tegenstanders zat de ploeg niet bepaald in een poule des doods, maar toch. Je moet het maar doen. Als je dan na vijf wedstrijden, waarvan drie uit, dertien punten bijeen gevoetbald hebt, doe je het gewoon goed. Alleen als het de laatste wedstrijd thuis tegen Kharkiv met meer dan twee goals verschil verliest, is PSV géén groepswinnaar.

Tegen Sampdoria zag het er lang niet naar uit dat PSV de goede reeks in Europa voort zou zetten. De Eindhovenaren sloften voor rust ongeïnspireerd achter de thuisploeg, die móest winnen om kans te houden op een vervolg in Europa, aan. In de eerste helft, die door een kort probleem met de lichtinstallatie bijna 55 minuten duurde, kwam Sampdoria dan ook terecht 1-0. Spits Pazzini kopte fraai binnen.

Net als in de thuiswedstrijd tegen de Italianen (1-1) kwam PSV echter na rust terug. Ola Toivonen tekende tien minuten na de pauze, eveneens met het hoofd, voor de 1-1. Een gelijkspel leek in de maak, maar in blessuretijd sloeg Toivonen opnieuw toe. Hij maakte 2-1 waarmee hij definitief het vonnis velde over Sampdoria.

Ook de andere partij in de groep, tussen Metalist Kharkiv en Debreceni, werd in de slotfase beslist. Denis Oleynik maakte in de 89ste de 2-1 voor de Oekraïeners.