Voorbeschouwing Serie A: wie pakt de Scudetto?

23 augustus 2013, 15:45   Bijgewerkt: 23 augustus 2013, 16:42

Aankomend weekeinde wordt er weer afgetrapt in de Serie A. Hellas Verona en AC Milan bijten het spits zaterdagavond om 18.00 uur af. FCUpdate.nl blikt vooruit op de competitie, en doet dat door in te gaan op de veranderingen in het Italiaanse voetbal en op hetgeen we kunnen verwachten van de Serie A in het seizoen 2013/2014.

Verschuiving in Italiaanse mentaliteit

Het Italiaanse voetbal staat bij menig Nederlander bekend als een zeer defensieve competitie, waarin over het algemeen weinig gescoord wordt en waarbij stadions behoorlijk leeg zitten. Wat betreft de verdedigende intenties van veel Italiaanse ploegen is Italië grondlegger van het ‘catenaccio’, hetgeen gekenmerkt wordt door een zeer defensieve speelstijl (vroeger zelfs met een echte ‘libero’) en dus resultaatgericht voetbal: een 1-0 overwinning is heilig.

Overigens pleiten de statistieken ook voor een verschuiving in het Italiaans voetbal: zo was het vorig seizoen de eerste keer dat er meer dan duizend doelpunten werden gemaakt in een Serie A met twintig teams (vanaf 2004 het geval). Er werden gemiddeld 2.64 doelpunten per wedstrijd geproduceerd.

Verwachtingen voor het seizoen 2013/2014

In navolging van vrijwel alle Europese competities staat de Serie A nu dus ook op punt van beginnen. Wat kunnen we verwachten van de meest prominente clubs uit Italië? Welke clubs gaan er meedoen in de titelstrijd?

Napoli eindigde vorig seizoen keurig als tweede. De Napolitanen roerden zich flink op de transfermarkt (meer dan tien spelers werden verwelkomd, terwijl er ook meer dan tien werden uitgezwaaid), wat wellicht een oorzaak is van hun wisselvallige voorbereiding. Topschutter Edinson Cavani (vorig seizoen 29 goals) maakte zijn langverwachte transfer naar Paris Saint-Germain. Het is afwachten hoe goed Napoli zich zal kunnen aanpassen aan de vele mutaties in de selectie. Per slot van rekening vertok trainer Walter Mazzarri naar Internazionale.

{image[290935][right-half][]}AC Milan, de opponent van PSV in de play-offs van de Champions League, hoopt de goede reeks van de tweede seizoenshelft van vorig jaar door te kunnen zetten. De komst van Mario Balotelli naar de modestad deed de harten van de Rossoneri sneller kloppen. Bij Milan is een flinke verjonging aan de gang, waardoor het aannemelijk is dat er leuk voetbal gespeeld gaat worden in San Siro, maar dat de ploeg niet constant genoeg zal zijn om het kampioenschap aan het einde van de rit in de wacht te kunnen slepen.

Het blauwzwarte gedeelte van Milaan beleefde vorig jaar een rampseizoen, toen Inter met een negende klassering een anonieme rol speelde als middenmoter. Van het mislopen van Europees voetbal zal voorzitter Massimo Moratti niet vrolijk zijn geworden. Mede hierdoor heeft Inter geïnvesteerd in enerzijds een aantal talentvolle spelers (Mauri Icardi, Ishak Belfodil en Saphir Taider) en anderzijds defensieve versterkingen. Nieuwe trainer Mazzari zal de boel weer op de rit moeten krijgen.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen