België kan succes Lage Landen compleet maken

22 juni 2014, 10:00   Bijgewerkt: 21 juni 2014, 23:16

Terwijl Oranje zich in São Paulo voor gaat bereiden op het laatste pouleduel van komende maandag tegen Chili, waarin louter nog groepswinst op het spel staat, kijkt men in België vandaag (zondag) naar Rio de Janeiro. In het Maracana kunnen de Rode Duivels het voorbeeld van Oranje volgen en ook een plek in de volgende ronde van dit WK veiligstellen. Lukt dat, dan is het voor het eerst in twintig jaar dat Nederland en België de laatste zestien bereiken op een wereldkampioenschap. De Lage Landen komen eindelijk weer bovendrijven.

In 1994 gebeurde het voor het laatst dat Nederland en België allebei de groepsfase van het WK overleefden. Beide landen zaten dat toernooi bij elkaar in de poule en hoewel België in een onderling duel van Oranje won (1-0), ging de groepswinst op doelsaldo naar Nederland. De Belgen moesten Saoedi-Arabië nog voor zich dulden, maar gingen als beste nummer drie toch nog naar de achtste finale. Daarin was Duitsland te sterk, Oranje verloor een ronde later van Brazilië. Beide wedstrijden eindigden, opvallend genoeg, in 3-2.

Twintig jaar na dato kan het nu opnieuw gebeuren dat de twee Lage Landen de laatste zestien bereiken. Oranje heeft de buit al binnen, voor België volstaat een overwinning op Rusland om door te dringen tot de volgende ronde. De Belgen wonnen hun eerste duel met 2-1 van Algerije, Rusland en Zuid-Korea speelden gelijk.

Maracana Rio de Janeiro 2014

Maracana Rio de Janeiro 2014

In misschien wel het mooiste stadion ter wereld kunnen de Rode Duivels België het grootste voetbalsucces sinds 2002, toen het ook de achtste finale haalde, bezorgen. Als dat lukt, vieren Vlamingen en Walen samen feest. De voetbalploeg kan een land verenigen, iets waar politici sinds jaar en dag amper in slagen. "Maar we zijn niet bezig met politiek", stelt Kompany, die net zoals coach Marc Wilmots zowel Nederlands als Frans spreekt. "We zijn vooral heel trots om voor ons land uit te mogen komen. Dat geldt voor iedereen. We willen de mensen in ons land blij maken, dat kan dankzij de schoonheid van sport. Soms is dat het enige waar je over moet praten."

Als België zondag kan juichen, juicht Nederland een beetje mee. De twee Lage Landen eindelijk weer bij de laatste zestien op een wereldkampioenschap, het is iets waar de kleine buurlandjes best trots op mogen zijn. Oranje is er al, het woord is nu aan de Belgen. De aftrap in Maracana is om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen