Gehavend Oranje staat voor cruciale klus tegen Chili

23 juni 2014, 10:00

Op papier gaat het nergens om. Eerste of tweede worden in de groep, het levert geen eervolle vermelding of eeuwige roem op. Maar toch is de wedstrijd tegen Chili voor Oranje veel meer dan een potje om des keizers baard. Met een gehavend elftal, zonder aanvoerder Robin van Persie, moet Nederland proberen om groepswinst veilig te stellen. "Dat levert een veel gunstigere situatie op."

Het scenario is duidelijk: de winnaar van Groep B speelt in de achtste finale tegen de nummer twee van Groep A. Welk land als tweede gaat eindigen in Groep A is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het Mexico of Kroatië worden. Hierna volgt een kwartfinale tegen de nummer één van Groep D of de nummer twee van Groep C, op dit moment respectievelijk Costa Rica en Ivoorkust. En hoewel het allemaal koffiedik kijken is, staat als een paal boven water dat Oranje zijn groep maar beter kan winnen. Bij winst is de kans groot dat pakweg Kroatië en Ivoorkust de tegenstanders zijn tot de halve finale, bij een tweede plaats behoren Brazilië, Uruguay en Italië tot de mogelijke opponenten in de volgende rondes. En hoewel deze drie grote voetballanden ook hun zwakheden getoond hebben dit toernooi, zijn dit toch teams waar je bij voorkeur liever niet tegen speelt.

"Als we tweede worden in de groep, kunnen we op landen stuiten die ik liever pas later in het toernooi tref", zei Robin van Persie in aanloop naar de wedstrijd tegen Chili. "We moeten gaan voor de eerste plek in de poule. Als dat lukt, krijgen we een wat gunstigere situatie." Makkelijk gaat het niet worden om Chili voor te blijven, weet Van Persie. "Chili is een goed team, sterk en fit. Ze spelen echt als een team, dat zag je bijvoorbeeld bij hun eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Spanje (2-0, red.). Dat was een prachtige goal waar vier of vijf spelers bij betrokken waren. Ons wacht een grote taak, het gaat moeilijk worden om minimaal gelijk te spelen. Maar we geloven erin en gaan ervoor. We gaan voor de winst, ondanks dat een gelijkspel voor ons ook volstaat."

Een opvallende en gedurfde keuze van Van Gaal, die er ook 'gewoon' voor had kunnen kiezen om Joël Veltman of Terence Kongolo achterin op te stellen en vast te houden aan 5-3-2. In plaats daarvan mag 98-voudig international Kuyt vermoedelijk voor het eerst sinds november 2012 in de basis beginnen en treedt Oranje aan met slechts vier verdedigers. Althans, als de 'hesjesverdeling' bij de laatste twee trainingen representatief was. Het zou natuurlijk ook kunnen dat Van Gaal alles en iedereen weer op het verkeerde been gezet heeft, zoals voor de wedstrijd tegen Australië ook het geval was.

Zeker is dat een 'overbodige' laatste groepswedstrijd van Oranje zelden zo interessant en belangrijk was. Hoe de ploeg er ook uit zal zien, zeker is dat Nederland getest gaat worden door het sterke Chili. Slaagt het voor die test, dan lonkt iets moois. De aftrap van Nederland-Chili, in São Paulo, is om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen