Column: PSV geeft rest van Nederland les in Europa

16 maart 2016, 12:00   Bijgewerkt: 16 maart 2016, 18:49

De stofwolken van de meeslepende kraker en zinderende penaltyreeks tussen Atlético Madrid en PSV zijn inmiddels weer een beetje opgetrokken, waardoor de pijn van het verlies steeds meer plaatsmaakt voor een gevoel van trots. Want trots, dat kunnen we met zijn allen absoluut zijn op PSV. Het was grote klasse wat de Eindhovenaren lieten zien. Hopelijk heeft de rest van Nederland meegekeken.

Nederlandse ploegen kennen een historie om van te smullen in Europese competities, maar het is inmiddels een flinke tijd geleden dat we echt konden genieten van prestaties over de grens. Ons land speelde de afgelopen jaren niets meer dan een figurantenrol in Europa en dat is ontzettend jammer. Dat presteren in de Champions League schitterend kan zijn, heeft PSV dit seizoen met vlag en wimpel bewezen. Oude tijden herleefden zelfs een beetje.

Het was dus negen jaar geleden dat een ploeg uit Nederland overwinterde in de Champions League. Dat lukte PSV dit jaar dus ook. In een groep met VfL Wolfsburg, Manchester United en CSKA Moskou ging de huidige koploper van de Eredivisie knap verder. Niet de miljoenenploeg van Man United, maar het zorgvuldig bij elkaar gescoute team van PSV ging door. Toen Atlético uit de koker kwam als tegenstander in de achtste finale, werd er door velen gesproken van een kansloze missie. In Madrid werd gelachen; een makkie, dachten ze.

En ook in de return deed PSV het fantastisch. De Spaanse kampioen en CL-finalist van 2014 wist in 210 minuten voetbal niet één keer te scoren tegen de Nederlandse club, waar Jeroen Zoet een heldenrol vertolkte. Het maakt het des te jammer dat de penaltyreeks uiteindelijk verloren ging. De eerste zeven strafschoppen gingen keurig raak, maar het gaat toch vooral over de bijna-reddingen van Zoet en de nonchalante aanloop en penalty van Luciano Narsingh. 'Waarom zo'n kort aanloopje?', vraagt iedereen zich terecht af.

Maar laten we het niet over de misser van Narsingh, maar over de prestatie van PSV hebben. Het is namelijk lang geleden dat een club uit ons land dit niveau haalde in Europa. PSV geeft Nederland hoop in bange dagen, eindelijk kunnen we weer eens trots zijn. Dat iemand normaal gesproken voor Ajax, Feyenoord of pakweg NEC is, doet er even niet toe. Hopelijk is het een voorbode van de prestaties in de komende jaren, aangezien we flink afgegleden zijn op de coëfficiëntenlijst van de UEFA en het directe ticket voor de CL-groepsfase aan een zijden draadje hangt.

Omdat het coëfficiënt berekend wordt door het puntentotaal te delen door het aantal deelnemers per land, is de totaalscore van Nederland ondanks de PSV-piek mager. Daardoor blijft de nood hoog. Hopelijk laten ploegen als Ajax, Feyenoord en AZ zich volgend seizoen daarom inspireren door het Europese optreden van PSV. De Eindhovenaren hebben de rest van Nederland in ieder geval een fraaie Europese les gegeven.

Door: Koen Jans

[photo,96520,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen