Experiment met nieuwe spelregels, Van Basten positief

8 november 2017, 00:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Lisse en Quick Boys speelden dinsdag een oefenwedstrijd waarin werd geëxperimenteerd met drie nieuwe regels: de intrap, de self-pass en de nieuwe strafschopregel. Marco van Basten, die bij de FIFA een belangrijke functie over de ontwikkeling van het voetbal bekleedt, en Pieter Vink, de scheidsrechter bij de proef in Lisse, waren na afloop positief.

Wat houden de regels in?

- De intrap: dit is een alternatief voor de ingooi;

- De self-pass: na een overtreding of uitbal mag een speler het spel direct hervatten - hij hoeft niet meer op het fluitje van de scheidsrechter te wachten - met een dribbel of een pass naar een medespeler;

- De strafschopregel: bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans wordt een penalty toegekend, zelfs als de overtreding buiten het strafschopgebied is gemaakt. Bij een overtreding binnen 'de zestien' zonder duidelijke scoringskans volgt een vrije trap, wat het uitvoeren van een schwalbe minder interessant maakt.

"Dit is de eerste keer dat we zoiets zien. Een heel goed initiatief. Alleen een penalty na een overtreding buiten de zestien hebben we niet gehad, al het andere was goed om te zien", aldus Van Basten tegen de NOS. "Je zag met de self-pass dat het spel sneller gaat. Er zijn nog heel veel andere punten, maar je kan niet in een keer twintig nieuwe dingen tegelijk proberen. Kortom: het was een goeie test, maar er moeten er nog veel volgen."

Vink vult aan: "Ik ben er heilig van overtuigd dat de zuivere speeltijd is toegenomen. Normaal gesproken komen er na ieder fluitsignaal spelers zeuren, nu niet."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen