Matig Oranje dankt vrijetrappenspecialist Spitse

4 oktober 2019, 20:55   Bijgewerkt: 4 oktober 2019, 22:02

Een ongeconcentreerd en slap spelend Oranje heeft vrijdagavond met veel moeite van Slovenië gewonnen. In het derde EK-kwalificatieduel moesten de Leeuwinnen van Sarina Wiegman diep gaan om de zege uiteindelijk over de streep te trekken: 2-4. Grote dank ging daarbij uit naar Sherida Spitse. De routinier op het middenveld schoot na de 2-2 van Slovenië twee vrije trappen tegen de touwen in de laatste twintig minuten en bezorgde het matige Nederland daarmee de zege.

Dat het vanavond in Slovenië een andere wedstrijd ging worden dan normaal, stond van te voren al vast. Veel (potentiële) basisspelers waren er niet bij. Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Jackie Groenen, Stefanie van der Gragt en Kika van Es ontbraken allemaal in de selectie van Wiegman. Daardoor kreeg Renata Jansen een basisplaats voorin en was Merel van Dongen de linksback. Jill Roord startte op het middenveld.

Of het aan het sterk gewijzigde team lag, aan de concentratie of aan allebei: de eerste helft was een van de slechtste 45 minuten van Oranje in lange tijd. Passes kwamen niet aan, voorin lukte niks en ook achterin oogde de vicewereldkampioen erg slap. Het was dan ook geen wonder dat Slovenië daarvan profiteerde. Lara Prasnikar ontsnapte aan de aandacht van Van Dongen en Dominique Bloodworth, schoot op Sari van Veenendaal en zag Mateja Zenc in de rebound scoren. Desiree van Lunteren was daarbij veel te laat.

In plaats van dat het een makkelijke avond ging worden voor de Oranje Leeuwinnen, was nu de toon gezet voor een moeizaam duel. De eerste tegengoal in de kwalificatiereeks schudde Nederland niet bepaald wakker, het spel werd er niet beter op. Toch zette Vivianne Miedema met een intikker de 1-1 op het scorebord. Uit zo ongeveer de enige goede aanval in de eerste helft maakte ze interlandgoal 64 op aangeven van jubilaris Lineth Beerensteyn. De vleugelspeler speelde haar vijftigste duel in het shirt van Oranje.

Beerensteyn luisterde haar jubileumduel dus op met een assist en voegde daar direct na rust een doelpunt aan toe. Oranje kwam met andere intenties de kleedkamers uit, wat tot de snelle 1-2 leidde. Op aangeven van Van Dongen kon Beerensteyn geheel vrij inkoppen. Ze verzilverde de kans en zette Nederland daarmee eindelijk op voorsprong.

De goal van Beerensteyn was een opluchting voor Oranje, maar die was niet van heel lange duur. Omdat Miedema en Anouk Dekker flinke kansen misten, was het nog altijd niet gedaan. En dat wist Slovenië ook. Net nu Nederland het onder controle leek te hebben, ging het mis. Kaja Korosec kwam vrij achter de teleurstellende achterste linie van Oranje en schoof de bal heel rustig langs Van Veenendaal.

Zo moest Oranje opnieuw aan de bak, er waren nog twintig minuten te spelen. Gelukkig stond Spitse op, de recordinternational zette de wedstrijd naar haar hand met twee rake vrije trappen. De eerste stuiterde er met wat geluk in, de tweede was schitterend. Vanaf een meter of achttien krulde Spitse de bal keurig in de kruising: 2-4. Daarmee was het pleit beslecht: Slovenië ging dit niet meer goedmaken. Nederland nam de drie punten dus uiteindelijk mee, maar vraag niet hoe. Dinsdag is Rusland de tegenstander in het volgende EK-kwalificatieduel.

Opstelling en beoordelingen Nederland:

Sari van Veenendaal 5, Desiree van Lunteren 4, Anouk Dekker 5 (90+1. Aniek Nouwen -), Dominique Bloodworth 5, Merel van Dongen 5, Sherida Spitse 7, Daniëlle van de Donk 5.5 (87. Inessa Kaagman -), Jill Roord 6, Lineth Beerensteyn 6.5, Vivianne Miedema 6.5, Renate Jansen 4 (73. Victoria Pelova -).

Woman of the match: Sherida Spitse

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen