Voormalig succestrainer Houllier overleden

14 december 2020, 11:33   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voormalig succestrainer Gérard Houllier is op 73-jarige leeftijd overleden. De Fransman vierde grote successen als eindverantwoordelijke bij Liverpool (1998-2004) en Olympique Lyon (2005-2007). Met de Reds won hij in 2001 vier grote prijzen in één seizoen, waar hij Lyon in twee jaar tijd twee keer kampioen maakte. Houllier overleed in de nacht van zondag op maandag in zijn slaap, nadat hij drie weken geleden nog een operatie aan zijn aorta had ondergaan. In Frankrijk melden L'Equipe en RMC Sport zijn overlijden.

Houllier werd nooit profvoetballer, waardoor hij al op 26-jarige leeftijd het trainersvak in rolde. Hij begon als speler-coach bij Touquet AC, maar brak pas echt door als eindverantwoordelijke van RC Lens, waarmee in 1983 op de vierde plaats eindigde en op die manier kwalificatie voor de UEFA Cup afdwong. Na een dertiende en zevende plaats vertrok Houllier naar PSG, waarmee hij voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Frankrijk werd. Na een minder succesvol seizoen in 1987 verliet hij de Parijzenaren.

Via de Franse bond kwam Houllier in 1998 bij Liverpool terecht, waarmee hij drie jaar later grote successen zou boeken. In een fenomenaal 2001 won hij de Super Cup, UEFA Cup, FA Cup en League Cup. Sander Westerveld maakte als reservedoelman onderdeel uit van die selectie. Later streek Houllier neer bij Lyon, waarmee in twee seizoenen tijd twee keer kampioen werd. Ook was hij nog een jaar trainer van Aston Villa. Daar kreeg hij echter regelmatig last van hartproblemen, die vaker terugkwamen. Daardoor beëindigde hij bovendien zijn trainerscarriere. Wel was hij nog adviseur van het Red Bull-concern. 

Houllier onderging drie weken geleden een operatie aan zijn aorta en keerde gisteren terug naar huis, maar overleed 's nachts in zijn slaap. Tegen L'Equipe zei hij dit weekend nog: "Ik heb problemen, maar ik kom hieruit." Houllier is 73 jaar geworden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen