Onderzoek: ventilatie beste protectie tegen verspreiding

28 maart 2021, 09:00   Bijgewerkt: 28 maart 2021, 09:30

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de eerste conclusies van een maandenlang onderzoek naar stadionbezoek naar buiten gebracht. De onderzoekers zijn er achter gekomen dat ventilatie in stadions de beste bescherming is tegen de verspreiding van zogenaamde aerosolen.

Goede ventilatie weegt volgens de onderzoekers zwaarder dan de spreiding van publiek over de tribunes. De onderzoekers testten zaterdag bij Oranje - Letland voor de laatste keer hun bevindingen. Ze bekeken hoe aerosolen zich konden verspreiden in een vak waar op de 'normale' manier de wedstrijd werd gekeken, dus met een biertje, zingend en zonder mondkapje.

"Dat heeft hele goede data opgeleverd die ongetwijfeld van waarde zijn bij de voorbereiding op het EK", zegt hoofdonderzoeker Bert Blocken tegen NU.nl. Er kan in ieder geval niet worden gezegd dat Nederland niet haar best heeft gedaan om supporters in een stadion te krijgen in de zomer. Er is aangetoond dat het kan. Nu is het een zaak van overheden."

Daarmee doelt de onderzoeker op het feit dat de KNVB op 7 april bij de UEFA een plan moet indienen over hoeveel fans er tijdens het EK bij de duels in Nederland kunnen zijn. "Het lijkt erop dat het weer de grootste invloed heeft op de verspreiding van de aerosolen. Ondanks dat de ArenA relatief goed gesloten is, dankzij het dak en beperkte openingen in de hoeken van het stadion. De impact van de windkracht en -richting heeft mij eerlijk gezegd verbaasd. Met beperkte maatregelen kun je de ventilatie in stadions verbeteren", weet Blocken. "Dat biedt mogelijkheden voor stadions wereldwijd om in de toekomst niet volledig op slot te hoeven bij een nieuwe virusuitbraak."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen