De IJsselderby is terug: "Het heftigste wat ik heb meegemaakt"

18 september 2021, 16:30
De IJsselderby is terug:

Na vier en een half jaar afwezigheid staat de IJsselderby zondagmiddag weer op het programma. In aanloop naar de burenruzie tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle worden de messen geslepen. Dat de rivaliteit diep zit bij de achterban van de clubs, weten Joost Broerse, Jan Kromkamp en Django Warmerdam maar al te goed.

Broerse stond tussen 2012 en 2018 op de loonlijst in Zwolle. Eerst als speler, daarna als commercieel directeur. "De grenzen worden opgezocht. Meestal is het ludiek, maar soms gaat het te ver. Laten we hopen dat het ditmaal bij ludiek blijft. Het zit erg diep. Tot aan kleuren die niet gewaardeerd worden bij de ene of andere club", zegt Broerse in De Telegraaf. "Met PEC Zwolle waren we meestal de sterkste, maar ik kan me ook een wedstrijd in Deventer herinneren, waarin Ron Jans me al na 25 minuten eruit haalde. Ik speelde niet goed, we stonden met 2-0 achter en ik had al geel op zak. Als je dan naar de kant moet, krijg je heel wat leedvermaak over je heen van het publiek in Deventer. Uiteindelijk verloren we met 4-1. Dan kom je niet lekker terug bij het eigen stadion."

Kromkamp maakte de derby's van de andere kant mee. "Dat is een wedstrijd die altijd beladen is en die je móet winnen als je bij Go Ahead zit. Ik genoot altijd van die derbysfeer. Als jonge speler vond ik het al prachtig", vertelt hij. Art Langeler, de huidige trainer van de Zwollenaren, probeerde Kromkamp aan het einde van zijn carrière naar PEC te halen. "Ik heb meteen gezegd: 'Art, dat kan ik niet maken.' Er zijn mensen die het wel doen, zoals John Stegeman, maar voor mij was dat uitgesloten. Daarom heb ik mijn carrière weer afgesloten bij Go Ahead."

PEC Zwolle is de winnaar van de laatste editie van de IJsselderby. In het hol van de leeuw wonnen de Zwollenaren in 2017 met 1-3. "Dan krijg je echt van alles over je heen gegooid vanaf de tribunes, maar voor een voetballer zijn dit de mooiste momenten", vertelt Django Warmerdam, toenmalig speler van PEC Zwolle. "Die derby's zijn qua beladenheid tussen clubs wel het heftigste dat ik heb meegemaakt."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen