Okita laat breiend Fortuna de waarde van direct spel zien

2 oktober 2021, 22:54

NEC heeft na vier wedstrijden zonder zege weer eens drie punten bij kunnen schrijven. Door de uitblinkende Jonathan Okita won het met 1-3 op bezoek bij Fortuna Sittard. De thuisploeg had aanzienlijk meer de bal, maar kwam al breiend amper tot kansen. Met twee assists en een doelpunt liet Okita de tegenstander zien hoe NEC drie keer zo gevaarlijk werd met direct voetbal. NEC maakt zo de sprong naar het linkerrijtje, terwijl Fortuna voorlaatste staat.

In een periode waar het gros van de voetbalclubs in Europa rode cijfers schreef afgelopen seizoen, financieel in zwaar weer zit en op zoek is naar alternatieve financiële inkomsten, hebben Fortuna Sittard en NEC de luxe zich met andere zaken bezig te kunnen houden. Sinds Fortuna in Turkse handen is, is het uitgegroeid tot handelshuis dat van vaste waarde is in de Eredivisie, terwijl NEC altijd nog kan terugvallen op suikeroom Marcel Boekhoorn.

Na het meer dan representatieve optreden tegen Feyenoord, besloot Rogier Meijer zijn opstelling niet te wijzigen. Daardoor stond Edgar Barreto weer in de driemans-verdediging, maar net als in de vorige wedstrijd werd zijn gebrek aan snelheid pijnlijk duidelijk. Al snel kreeg Fortuna een enorme kans, omdat hij zich door Seuntjens liet kloppen in de diepte. De spelmaker treuzelde echter flink en de rebound werd vervolgens gemist door oud-NEC'er Richie Musaba.

Hoewel dat niet het enige ongelukkige moment van Barreto was, was zijn ploeg wel de sterkste in de eerste helft. NEC liet het balbezit aan Fortuna, maar was deels in de omschakeling en deels vanuit goed voetbal meermaals gevaarlijk. Nadat Bruijn eerder de openingstreffer al had kunnen maken, deed Jonathan Okita dat even later alsnog. Bart van Rooij kwam over via rechts, keek goed en bediende Okita uitstekend.

Contradictoir genoeg is een goedkoop doelpunt niet minder waard, waardoor Fortuna weer terug was in de wedstrijd. Dat duurde echter niet bijzonder lang, want na rust ging NEC weer vrolijk verder met de goed uitgespeelde goals. Okita en Mattsson combineerden intelligent en de voorzet van eerstgenoemde werd binnengekopt door de 1.71m lange Jordy Bruijn. Daarmee had Okita zijn tweede assist op zijn naam staan.

Door de zege heeft NEC een einde gemaakt aan de reeks van vier wedstrijden zonder zege en mag het met elf punten uit acht wedstrijd spreken van een droomstart. Fortuna werd pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt en voor Sjors Ultee is er nog een hoop werk aan de winkel om van dit zooitje ongeregeld een Eredivisiewaardig geheel te maken.

Opstellingen en beoordelingen*:

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6; George Cox 6, Roel Janssen 5 (46. Ryan Johansson 5), Martin Angha 5,5 (72. Toshio Lake -), Mica Pinto 5; Deroy Duarte 5, Ben Rienstra 5, Tesfaldet Tekie 4 (46. Nigel Lonwijk 5,5); Mats Seuntjens 6, Bassala Sambou 4,5, Richie Musaba 4 (35. Tijjani Noslin 5).

NEC: Matthijs Branderhorst 6; Souffian El Karouani 6,5, Cas Odenthal 7, Ivan Marquez 7, Bart van Rooij 7; Lasse Schöne 6,5, Jordy Bruijn 7 (90. Javier Vet -), Edgar Barreto 5; Magnus Mattsson 6, Jonathan Okita 8, Elayis Tavsan 8 (87. Ali Akman -).

Man of the match: Jonathan Okita

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen