Vrouw Frank de Boer was 'mikpunt van hoon en woede' na EK-exit

21 december 2021, 12:51   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Na de teleurstellende uitschakeling van het Nederlands elftal is Helen de Boer, de vrouw van bondscoach Frank de Boer, het mikpunt geworden van een ruzie. Op de familietribune gaat het even na de 2-0 nederlaag tegen Tsjechië pijnlijk mis.

'In het vak waar de vrienden en familieleden van de Oranje-spelers bij elkaar zitten, is Helen de Boer plots het mikpunt van hoon en woede', schrijft het Algemeen Dagblad in een reconstructie. 'Haar man Frank heeft er niets van begrepen, daar komen de verwijten op neer. Dat bijvoorbeeld Memphis Depay zo'n zwak toernooi speelde, is bovenal zíjn schuld.' Een situatie die ze in al die jaren in de voetballerij nog nooit meegemaakt heeft. 'Voor Frank de Boer zelf is het een bevestiging van wat hij eigenlijk al wist. Deze sfeer van negativiteit is niet meer te doorbreken.'

Het is volgens de ochtendkrant iets dat past in de periode van De Boer, waar zich eerder al de onvrede heeft verspreid. 'Hotel Woudschoten mag dan zijn afgesloten van de buitenwereld, de talkshowtafels vinden feilloos hun weg naar binnen', weet het AD, dat komt met talloze voorbeelden van onvrede. 'Aanvalsleider Memphis had onder Koeman altijd een vrije rol als centrumspits in een 4-3-3. Het volledige aanvalsspel was op hem afgestemd, met zijn maatje Wijnaldum in zijn rug. (…) Ook Wijnaldum is ontevreden. Als 'nummer 10' in een systeem met drie spitsen kon hij volop en onbezorgd ten aanval trekken. (…) Luuk de Jong is zwaar gefrustreerd over de plotselinge sleutelpositie die Weghorst heeft gekregen, ogenschijnlijk op basis van een handvol weinigzeggende trainingen in Lagos. Wijndal loopt er verloren bij nadat hij opeens hardhandig op een zijspoor is gezet na twee matige oefenduels. (…) Stefan de Vrij is verbaasd dat hij na een uitstekende wedstrijd tegen Oekraïne opeens naar rechts verhuist. Frenkie de Jong speelde bij Barcelona zijn beste wedstrijden als 'vrije' rechtshalf, maar zit bij Oranje weer meer in een keurslijf.'

Lees ook: De Boer over trainerscarrière: "Dan ga ik nadenken"

'Dat soort onvrede uit zich vooral in Whatsapp-contact, juist ook met de kring om de spelers heen. Vaders, vrienden, broers: zij voelen zich net zo ongeremd om kritiek op De Boer te uiten als de rest van Nederland', vervolgt het AD. Dat Koeman ook nog contact heeft met Memphis en Wijnaldum – die hij naar FC Barcelona wil halen – helpt volgens insiders ook niet mee. 'De van nature zo stoïcijnse bondscoach De Boer is er zelf nog het minst mee bezig, maar in de rest van de staf zien ze het wel. De geest van Koeman zweeft nog altijd boven De Boer, soms zonder dat De Boer het zelf in de gaten heeft.'

En ook niet onbelangrijk is het feit dat voorganger Koeman zijn staf grotendeels aanstuurde, terwijl De Boer veel meer iemand is die vertrouwt op zijn staf. 'De staf bleek veel te weinig complementair, constateert ook de KNVB-top in de dagen na het toernooi in een evaluatie.' De hiërarchie ontbrak, omdat De Boer te weinig de baas zou zijn geweest. Het was een cocktail die voor de bondscoach van het Nederlands elftal een dodelijk bleek.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen