Ajax tweemaal scherp in extra tijd en overleeft horde Groningen

2 april 2022, 18:44

Ajax heeft zaterdagavond met veel moeite drie punten gepakt in Groningen. De Amsterdammers kwamen na een fraai doelpunt van spits Jorgen Stand Larsen op een 1-0 achterstand, maar wisten die achterstand nog in de blessuretijd van de eerste helft om te buigen naar een 1-2 voorsprong. In de blessuretijd van de tweede helft tekende Steven Berghuis voor de definitieve nekslag: 1-3.

Na een korte interlandbreak hervatte Ajax zaterdagmiddag de kampioensrace in en tegen Groningen. Een traditioneel lastige uitwedstrijd voor de Amsterdammers, want de afgelopen twee edities in de Euroborg werden gewonnen door de Groningers: 2-1 en 1-0. Afgelopen seizoen was Remco Balk de matchwinner in een leeg en kil stadion. In de Eredivisie ging het goed met het team van Danny Buijs. Zijn ploeg was al vijf wedstrijden op rij ongeslagen en staat stevig op de achtste plaats. Het gat met nummer zeven, FC Utrecht, is door de overwinning van twee weken geleden (3-1) slechts vier punten.

Ajax startte tegen Groningen met Perr Schuurs, Mohammed Kudus en Davy Klaassen in de basis. Lisandro Martínez was geblesseerd en Antony was geschorst na zijn rode kaart tegen Feyenoord. Edson Álvarez nam plaats op de bank. De Mexicaan veroverde in de nacht van woensdag op donderdag nog een ticket voor het WK in Qatar. Bij De Trots van het Noorden ontbrak zaterdagmiddag Tomas Suslov. De getalenteerde middenvelder was met een blessure teruggekeerd van de nationale ploeg van Slowakije. Daardoor verving Paulos Abraham de 19-jarige Slowaak in de basis.

De clash tussen Groningen en Ajax begon heel stroef. De voorzichtigheid speelde bij beide ploegen een rol, waardoor het vooral in de beginfase een schaakspel was. Na dik tien minuten kwam Ajax bijna op een 0-1 voorsprong. En niemand die daar rekening mee hield, inclusief Steven Berghuis. Hij gaf met zijn rechter een voorzet en die dwarrelde bijna de goal in. De lat stond in de weg en doelman Peter Leeuwenburgh werd daarmee een handje geholpen.

Op het middenveld van Ajax oogde het nog wat onwennig. Klaassen en Kudus spelen niet elke week samen en moesten elkaar nog een beetje vinden. Dat wilde maar niet lukken en dat resulteerde uiteindelijk ook in een achterstand. De Euroborg ontplofte toen Strand Larsen in de bovenhoek raak schoot. De verdediging van Ajax zag er in geen enkel opzicht goed uit. Het begon bij balverlies op het middenveld, waarna het achterin compleet openlag. Daley Blind en Schuurs zagen de spits van Groningen over het hoofd en hij schoot diagonaal richting de bovenhoek. Het schot leek houdbaar voor Andre Onana, maar de keeper kreeg zijn hand niet tegen de bal: 1-0.

In de blessuretijd van de eerste helft bracht Klaassen zijn ploeg geheel tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Hoewel Mister 1-0 totaal niet in de wedstrijd zat, deed hij zijn naam eer aan. Hij tikte de bal binnen na een fraaie voorzet van Dusan Tadic: 1-1.

De Amsterdammers begonnen fris aan de tweede helft. De ploeg maakte een zelfverzekerdere indruk dan tijdens de eerste helft. Toch kon het team van Ten Hag de marge van één niet vergroten, waardoor het duel in De Euroborg spannend bleef. Strand Larsen was nog dicht bij de gelijkmaker nadat hij de bal op doel kopte en Onana probeerde te verrassen met een listige stuit. Soepel zag het er niet uit, maar de sluitpost hield de bal wel tegen met zijn voeten.

In de blessuretijd wist Steven Berghuis de overwinning voor Ajax veilig vast te stellen. Via een handigheidje van Brian Brobbey mocht de vleugelaanvaller recht op Leeuwenburgh aflopen. De keeper koos voor de lange hoek, Berghuis schoot binnen in de korte hoek: 1-3.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Leeuwenburg 6; Dankerlui 4.5 (46. Bogarde 5), Te Wierik 6, Van Hintum 6; Meijer 6.5; Duarte 6, Kasanwirjo 6.5, El Hankouri 5 (77. Ngonge -), De Leeuw 5.5 (76. Matuta -), Abraham 6.5 (85. Van Kaam -); Strand Larsen 6.5 (76. Postema -).

Ajax: Onana 4; Mazraoui 5.5, Timber 6, Schuurs 5, Blind 5.5 (72. Tagliafico -); Klaassen 6 (75. Taylor -), Gravenberch 6, Kudus 4 (61. Alvarez 6); Berghuis 6, Haller 4.5 (71. Brobbey -), Tadic 6.5.

Man of the Match: Dusan Tadic

*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.