Ajax geeft PSV weer hoop na puntenverlies op bezoek bij AZ

8 mei 2022, 17:03   Bijgewerkt: 8 mei 2022, 18:27

Ajax is er niet in geslaagd te winnen in Alkmaar. Nadat het in de eerste helft een 0-1 voorsprong had genomen kwam AZ in het tweede bedrijf op een 2-1 voorsprong. Met een late gelijkmaker werd een nederlaag nog wel voorkomen, maar de landstitel zal dit weekend nog niet naar Amsterdam gaan door het 2-2 gelijkspel.

AZ wist vooraf dat het bij winst op doelsaldo over FC Twente heen naar de vierde plaats in de Eredivisie zou stijgen. Vorige week leek het lang op weg naar een benauwde 0-1 overwinning op Sparta, maar kreeg het in de laatste minuut van de blessuretijd nog een gelijkmaker te verwerken. Trainer Pascal Jansen wijzigde zijn elftal op een aantal posities na die wedstrijd. Zo keerde Pantelis Hatzidiakos ten koste van Sam Beukema terug in het centrum van de verdediging, en betekende de terugkeer van Dani de Wit op het middenveld dat Tijani Reijnders vandaag weer op de bank startte. Voorin stond vorige week Zakaria Aboukhlal nog in de basis, maar tegen Ajax gaf Jansen de voorkeur aan Hakon Evjen.

Ajax begon de wedstrijd dominant. AZ werd regelmatig met elf man op de eigen helft teruggedrongen, maar wist door de ruimtes klein te houden de Ajacieden vaak wel van het doel te houden. Brobbey speelde in de praktijk wat vanaf de linkerkant, en vocht een aantal stevige duels uit met Hatzidiakos, waarbij scheidsrechter Dennis Higler beiden een keer terug floot voor een overtreding. AZ kwam na het eerste kwartier wat beter in het spel, en wist via de linkerkant met Owen Wijndal en Jsper Karlsson een aantal keer in de buurt van het doel van Maarten Stekelenburg te komen. Karlsson had het vizier bij een aantal doelpogingen echter niet op scherp, en de ervaren Stekelenburg hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om het doel schoon te houden. Ajax kwam maar mondjesmaat door de linies van AZ heen, en leek vooral kansen te kunnen creëren uit dode spelmomenten. Tot vijf minuten voor rust, toen Brobbey uit de rug van Hatzidiakos liep en een goede pass van Kenneth Taylor over de uitkomende Vindahl heen in het lege AZ-doel schoot. Met de 0-1 voorsprong voor Ajax zochten beide teams even later de kleedkamers op.

Verder dan die gelijkmaker wist Ajax daarna niet meer te komen, waardoor het met slechts een punt uit Alkmaar terugkeerde en het kampioenschap in ieder geval deze week nog niet binnen is. AZ blijft voorlopig vijfde, maar zal tevreden zijn met het zwaarbevochten punt.

Opstellingen en beoordelingen:*

AZ: Peter Vindahl 6.5; Yukinari Sugawara 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Bruno Martins Indi 6.5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 6.5, Jordy Clasie 6.5, Dani de Wit 6; Hakon Evjen 6.5 (87. Tijani Reijnders -), Vangelis Pavlidis 7 (90. Zakaria Aboukhlal -), Jesper Karlsson 7.

Ajax: Maarten Stekelenburg 6; Devyne Rensch 6 (66. Noussair Mazraoui 5), Jurriën Timber 6.5, Daley Blind 5.5 (81. Mohammed Kudus -), Nicolás Tagliafico 6; Edson Álvarez 6.5, Davy Klaassen 6, Kenneth Taylor 6.5 (66. Steven Berghuis 5); Dusan Tadic 5; Brian Brobbey 7.5 (69. Mohamed Daramy 5), Sébastien Haller 5.

Man of the Match: Brian Brobbey

*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen