Wiegman flikt het weer: gouden wissels brengen Engeland EK-titel

31 juli 2022, 20:34   Bijgewerkt: 31 juli 2022, 20:45
Wiegman flikt het weer: gouden wissels brengen Engeland EK-titel

De Engelse voetbalvrouwen hebben zich zondagavond in het eigen Wembley tot Europees kampioen gekroond. De ploeg van Sarina Wiegman was in de finale na verlenging met 2-1 te sterk voor Duitsland. Voor de Nederlandse bondscoach is het de tweede EK-titel op rij, nadat ze de vorige editie ook met Oranje wist te winnen.

Na twee verloren finales in 1984 en 2009 was Engeland gedreven om de eerste EK-titel ooit in eigen huis binnen te halen. Voorafgaand aan de wedstrijd zat het met de sfeer wel goed in het uitverkochte Wembley Stadion, waar een recordaantal bezoekers voor een voetbalwedstrijd bij de vrouwen beide ploegen aan het toejuichen waren. Zowel Engeland als Duitsland wilde in eerste instantie met dezelfde opstelling als in de halve finales aan de wedstrijd beginnen, maar de Duitsers kregen al snel een klap te verwerken. Sterspeelster Alexandra Popp, goed voor zes doelpunten en daarmee gedeeld topscorer op dit toernooi, raakte namelijk geblesseerd tijdens de warming-up en kon niet aan de wedstrijd beginnen.

Toch begon Duitsland onverschrokken aan de wedstrijd en in de beginfase lieten beide ploegen zien tot de absolute uitblinkers van dit toernooi te behoren. Het tempo lag erg hoog en het balbezit ging op en neer. Dit leverde, op een aantal uitbraken van Mead via de linkerkant na, geen uitgespeelde kansen op. Het balbezit was goed verdeeld over beide ploegen, maar naast enkele kansen uit corners en vrije trappen was er geen ploeg die duidelijk aanspraak maakte op het openingsdoelpunt. In de 25e minuut dacht Duitsland hier verandering in te brengen. Uit een corner leek Aanvoerder Lea Williamson de bal uit de kluts op haar hand te krijgen, maar zowel de Oekraïense scheidsrechter Kateryna Mozul als de VAR zagen er geen penalty in. Hierdoor zochten beide ploegen met 0-0 de kleedkamers op.

Duitsland begon uitstekend aan de tweede helft. Via Lina Magull en invalster Tabea Wassmuth kreeg de ploeg twee grote kansen in de eerste minuten, maar wist deze niet te benutten. Hierna viel de wedstrijd weer terug naar hetzelfde patroon als de eerste helft, met veel overtredingen en het balbezit dat op en neer golfde. In de 62e minuut kwam hier plots verandering in. Ella Toone, die pas zo'n vijf minuten in het veld stond, werd diep gestuurd door Keira Walsh en wist de bal subtiel over de Duitse keeper heen te schieten. Hierna brak de wedstrijd helemaal open en kregen beide ploegen grote kansen, aan Duitse zijde vaak via Lina Magull die ook de lat wist te raken. In de 79e minuut was het wel raak, toen Magull een voorzet vanaf de rechterkant hard binnen schoot en de stand gelijk trok. Een spannend laatste kwartier brak aan, waarin beide teams op de counter speelden en vol voor de winst gingen. Er werden echter geen grote kansen meer gecreëerd, waardoor de verlenging het verschil moest brengen.

In de verlenging leek de vermoeidheid bij beide ploegen een grote factor te zijn. Duitsland zakte in en loerde op de counter, terwijl Engeland tevergeefs probeerde tot kansen te komen. Toen het erop leek dat penalty's de doorslag zouden moeten geven, maakte Kelly in de 110e minuut het verschil. Uit een corner jaagde zij door op de keeper en in twee instanties schoot zij de 2-1 binnen. Duitsland had nog tien minuten om de stand gelijk te trekken, maar verder dan enkele kleine kansen uit de corner kwam het niet. Zo bleef de score onveranderd en brak het feest los bij de Engelsen, die hun favorietenrol waarmaakten.

Reacties

Bigideas
Link gekopieerd!
avatar

Over doorselecteren gesproken, ook deze wedstrijd heeft volgens mij weer aange"Toone"d dat het daar bij Ellen White nu wel tijd voor is. Misschien kun je haar in de kwalificatie pot tegen Luxemburg nog die laatste goals laten maken om Rooney te overtreffen, en dan is het wel klaar denk ik.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen