Keiharde kritiek op Oranje en Van Gaal: "De gevolgen zijn groot"

7 januari 2023, 11:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hoewel het inmiddels bijna een maand geleden is dat het Nederlands elftal op het WK in Qatar in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Argentinië, blijft het optreden van Oranje onderwerp van gesprek. Er is de afgelopen tijd veel kritiek geweest op de aanpak van Louis van Gaal. De kritiek is er niet minder op geworden. In gesprek met De Telegraaf is Zeljko Petrovic heel hard in zijn oordeel over de prestatie van het Nederlands elftal.

Van Gaal werd na het teleurstellend verlopen EK van 2021 aangesteld als opvolger van Frank de Boer. De opdracht voor Van Gaal was simpel: het WK in Qatar halen. De oud-trainer van onder meer Ajax, AZ en FC Barcelona liet zijn elftal in eerste instantie in een 4-3-3-formatie opdraven, maar toen deelname aan het WK een feit was, schakelde hij over naar een nieuw systeem: 3-4-1-2. "Dat mag je alleen doen als je er zeker van bent dat het resultaat oplevert", zegt Petrovic. Van Gaal was van mening dat de kracht van zijn ploeg het beste naar voren zou komen in dat systeem. Hij wilde in Qatar wereldkampioen worden, maar strandde in de kwartfinale.

"Je moet dan minimaal, zoals in Brazilië, de halve finale halen. Oranje heeft nu zwaar teleurgesteld", stelt Petrovic, die in de beginfase van zijn eigen transferloopbaan even werd begeleid door Van Gaal. Volgens de oud-trainer van onder meer ADO Den Haag en Willem II zijn de gevolgen van het teleurstellend verlopen WK van Oranje 'groot'. "Er werken toch al minder Nederlandse trainers over de grens. De interesse zal door dit WK alleen nog maar minder worden." Petrovic ziet een belangrijke uitdaging voor Nigel de Jong, die eerder deze week werd aangesteld als nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB. "Die zou toptrainers als Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Van Gaal en Dick Advocaat bij elkaar moeten roepen om te filosoferen over de aanpak van het Nederlandse voetbal."

Lees ook: KNVB heeft eindelijk beet: De Jong gaat topfunctie bekleden

Koesteren

Petrovic vindt dat Nederland de Hollandse School niet uit het oog mag verliezen. "We moeten koesteren wat van ons is en misschien een stapje terug doen als de kwaliteit even wat minder is. We zullen altijd goede voetballers blijven voortbrengen. Nederland moet in mijn ogen gewoon vasthouden aan zijn filosofie van aanvallend en dominant voetbal. Dan worden we vanzelf weer toonaangevend. Als je steeds gaat switchen, blijft daar weinig van over en word je op alle fronten ingehaald."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PieterBakelaar15
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Niet alleen van Gaal de schuld geven de spelers zijn hier zeker ook schuldig het was voor hun gratis vakantie uitje waarom zou je zelf druk alles was perfect geregeld voor ze vrouw en kindjes ook nog aanwezig wat wil je je nog meer ,het wordt voor Koeman nog een grote klus om alles weer in orde te krijgen

okkele
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

en dit is dan de mening van petrovic. 😂

gtsb
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Het is een babbelkous maar hij heeft wel gelijk . En deze mening hebben veel mensen

guest
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Petrovic heeft gelijk en niet zo'n klein beetje ook, Oranje stelde bij mij enorm teleur het misselijkmakende positiespel het voortdurend terug spelen op de keeper was tenenkrommend, ook Depay verloor 8 van de 10 toe gespeelde passes, in een woord een ramp waaraan Van Gaal weinig kon doen bij de multimiljonair spelers.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen