Clásico kantelt 180 graden: Barcelona koerst af op de landstitel

19 maart 2023, 23:03   Bijgewerkt: 19 maart 2023, 23:12
Clásico kantelt 180 graden: Barcelona koerst af op de landstitel

Barcelona heeft in de Clásico tegen Real Madrid een voorschot genomen op de Spaanse landstitel. Na een vroege achterstand door een eigen doelpunt rechtte de ploeg van trainer Xavi de rug en was het in blessuretijd uiteindelijk invaller Franck Kessié die de 2-1 tegen de touwen schoot.

Bij Barcelona had Frenkie de Jong zoals gebruikelijk een basisplaats op het middenveld, waarop ook Sergi Roberto en Sergio Busquets mochten starten. Trainer Xavi opteerde voor de derde keer dit seizoen voor een omzetting in de defensie. Centrale verdediger Ronald Araujo verhuisde naar de rechtsbackpositie om het gevaar van Vinícius Júnior te neutraliseren. Jules Koundé, mocht daarom in het centrum van de verdediging starten naast Andreas Christensen en linksback Alejandro Balde, die de concurrentiestrijd met routinier Jordi Alba lijkt te hebben gewonnen. 

Araujo had het bij tijd en wijle lastig met Vinícius en dat kwam Barcelona in de openigsfase duur te staan. De Braziliaanse aanvaller van Real wilde na tien minuten spelen een voorzet geven maar Araujo kreeg hem ver voor de eerste paal tegen het hoofd. Via de Uruguayaan vloog de bal vervolgens bij de eerste paal binnen voor de kansloze Bracelona-doelman Marc-André ter Stegen. 

Barcelona moest in de achtervolging en kreeg ook kansen op een gelijkmaker. Vooral Raphinha liet zich in aanvallend opzicht gelden. De Braziliaan stuitte echter meermaals op Thibaut Courtois, die Real met een aantal knappe reddingen in het zadel hield. Op slag van rust moest de Belg zich toch gewonnen geven toen Sergi Roberto een gekraakt schot van Raphinha voor zijn voeten kreeg en voor de 1-1 tekende. 

Na rust golfde het spel op en neer, zonder dat beide ploegen zin leken te hebben om veel ruimte weg te willen geven. Raphinha en Vinícius bleven vanaf de vleugels de gevaarlijkste mensen voor hun ploegen, maar grote mogelijkheden op een winnende treffer bleven lang uit. Lewandowski probeerde het met een fraaie halve omhaal, maar zag zijn inzet over het Real-doel heen vliegen. Courtois bracht daarnaast opnieuw een aantal keer knap redding. 

Ancelotti wisselde in een poging een beslissing te forceren zijn complete middenveld en bracht onder meer Marco Asensio in het elftal. De Spanjaard leek tien minuten voor tijd voor de beslissing in het duel te zorgen door van dichtbij de 1-2 binnen te tikken. De VAR bestudeerde de beelden echter minutenlang en concludeerde uiteindelijk dat hij daarbij enkele centimeters buitenspel stond, en dus ging zijn doelpunt niet door. 

Waar Real de kans liet liggen, besliste Barcelona het duel alsnog. Balde zette voor vanaf links, waarna invaller Franck Kessié, die juist gebracht was als extra verdedigende kracht op het middenveld, bij de tweede paal de 2-1 kon binnenschieten. Het was de eerste treffer in het Barcelona-shirt, en gelijk een zeer belangrijke. Door de overwinning vergroot Barcelona de voorsprong op Real naar twaalf punten en zet het daarmee een grote stap naar de Spaanse landstitel. 

Vallen er 2 (of meer) doelpunten in de Conference League Finale? Zet één euro in en win €100,00! ⚽⚽

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen