De Ligt klaar voor nieuwe start in Oranje: "Vanuit Van Gaal minder vertrouwen gevoeld"

27 maart 2023, 08:05   Bijgewerkt: 27 maart 2023, 08:13
De Ligt klaar voor nieuwe start in Oranje:

Voor Matthijs de Ligt is het fijn dat Ronald Koeman weer bondscoach is, want onder diens voorganger Louis van Gaal hoefde hij niet op veel speeltijd te rekenen. Onder Van Gaal voelde De Ligt niet het vertrouwen wat hij onder Koeman wel altijd heeft gevoeld.

In de vorige periode van Koeman heeft De Ligt veel mogen spelen en daar heeft de verdediger van Bayern München goede herinneringen aan. "Ik ken hem al uit zijn eerste periode", zegt De Ligt in een interview met De Telegraaf. "Daarin heb ik vaak gespeeld en heeft hij me veel vertrouwen gegeven. Daardoor heb ik een goed gevoel bij hem." Onder de huidige bondscoach wordt er weer 4-3-3 gespeeld en dat bevalt de oud-speler van Ajax wel. "Dat is het systeem waarin ik ben opgegroeid en waarin ik bij Ajax heb gespeeld. En bij Bayern München spelen we soms met drie en soms met vier verdedigers. Ik kan in beide systemen goed uit de voeten, maar ik denk dat 1-4-3-3 wel het beste bij me past."

De Ligt kreeg in de eerste groepswedstrijd van Oranje tegen Senegal tijdens het afgelopen WK in Qatar nog wel een kans van Van Gaal, maar de verdediger kwam niet goed voor de dag. Hij gaf na dat duel aan dat Jurriën Timber misschien beter op zijn plek kon spelen in het 3-4-1-2-systeem van Van Gaal. "Dat was achteraf een dure opmerking. Maar spijt? Ik zou het nu wel anders doen, denk ik. Het was in het heetst van de strijd en recht uit het hart, maar het kwam vooral omdat ik mentaal op een andere plek was dan ik nu ben", vertelt De Ligt over de opmerking. "Het was een andere trainer met een andere speelstijl. Alles was gewoon een beetje anders, want vanuit die bondscoach (Van Gaal, red) heb ik altijd wel wat minder vertrouwen gevoeld."

Lees ook: Kieft verbaast zich over berichten na Oranje-afstraffing: 'Amusant om te zien'

Koeman gaf eerder al aan de De Ligt te willen zien uit zijn eerste periode bij Oranje. "Ik denk dat hij benadrukte dat ik in zijn eerste termijn alles heb gespeeld en wel goed ook. Het is overigens niet zo dat ik daarna nooit meer goed heb gespeeld bij het Nederlands elftal. Maar onder Koeman kreeg ik vertrouwen en dat betaalde zich terug. Ik voel me goed nu, dus ik wil hetzelfde leveren."

Valse start

De Ligt kende een valse start onder de nieuwe periode van Koeman, want de centrale verdediger moest het duel met Frankrijk voorbij laten gaan. De 23-jarige speler was een van de spelers die af moest haken wegens ziekte, mogelijk door de kipkerrie van woensdagavond. De Ligt is waarschijnlijk weer fit genoeg en wordt tegen Gibraltar ook in de basis verwacht.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen