Koeman breekt met stijl Van Gaal: "Louis had zijn redenen, maar..."

18 maart 2023, 07:58   Bijgewerkt: 18 maart 2023, 08:09
Koeman breekt met stijl Van Gaal:

Het Nederlands elftal gaat onder Ronald Koeman terug naar 'een basissysteem met vier verdedigers'. De teruggekeerde bondscoach neemt in principe afscheid van de formatie (5-3-2) én de speelwijze van Oranje onder Louis van Gaal: volgens Koeman speelde Oranje soms 'te afwachtend' tijdens het WK.

Koeman benadrukt in een interview dat het systeem op zichzelf niet zaligmakend is; hij speelde bij Feyenoord en Barcelona ook geregeld met vijf verdedigers. Het gaat in zijn ogen vooral om de intentie en de uitvoering van het systeem. "verdedigers gespeeld, bij Feyenoord en Barcelona onder andere. Het gaat me meer om de intentie, om de uitvoering. Met vijf verdedigers kun je óók veel druk vooruit geven. Kijk naar een team als Atalanta, bijvoorbeeld. In de aanloop naar het WK deed Oranje het ook, maar in Qatar zag je dat weinig meer. Van Gaal zal daar zijn redenen voor hebben gehad. Maar ik denk dat het ook op een andere manier kan. Minder afwachtend."

Lees ookDeze twaalf spelers hebben de Oranje-selectie niet gehaald

De resultaten onder Van Gaal waren 'uitstekend', voegt Koeman toe. "Twintig interlands op rij ongeslagen blijven, en op het WK alleen door penalty's de halve finale gemist, dan praat je over een geweldige reeks. Alleen vond ik het bij het WK iets te afwachtend." Als voorbeeld noemt hij de achtste finale tegen de Verenigde Staten. "Zij maken snel na de aftrap bijna 0-1, maar die valt niet en je komt zelf 1-0 voor. In plaats van door te gaan, werd het weer afwachten en kijken. En nogmaals: daar hadden Louis en zijn staf vast hun redenen voor en over de resultaten geen verkeerd woord."

Het ligt in ieder geval in de lijn der verwachting dat Oranje volgende week vrijdag tegen Frankrijk weer met vier verdedigers voor de dag komt. "Je kunt je basissysteem altijd wel een keer aanpassen. Maar het zou heel gek zijn dat je dat in je eerste wedstrijd al meteen doet. En ik geloof ook niet dat het nodig is", stelt Koeman.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen