Kritiek op herkozen FIFA-voorzitter Infantino: "Erger dan Blatter"

16 maart 2023, 17:01
Kritiek op herkozen FIFA-voorzitter Infantino:

Gianni Infantino is donderdag herkozen als voorzitter van de FIFA. Daarvoor was niet eens een stemming nodig; de Zwitser was de enige kandidaat en dus mag hij zich gaan opmaken voor zijn derde termijn als baas van het mondiale voetbal. Zowel op zijn functioneren als op de manier waarop hij herkozen leidt echter tot stevige kritiek. 

De NOS sprak met de Zwiterse hoogleraar Mark Pieth, die in het verleden bijdroeg aan de hervormingen bij de wereldvoetbalbond die leidden tot het aftreden van Infantino's voorganger Sepp Blatter. De Zwitser ziet echter een verslechtering van de situatie bij de FIFA. "Toen ik bij FIFA betrokken was, zag ik al behoorlijk wat aanwijzingen voor corruptie. Mijn zorgen zijn niet afgenomen door de overgang van Blatter naar Infantino. Om eerlijk te zijn: ik denk dat hij eigenlijk erger is dan Blatter."

"Ik zou Blatter karakteriseren als de 'patron' van een bedrijf", vervolgt Pieth. "Een man die macht, invloed en natuurlijk ook geld wilde." Zijn opvolger is in de ogen van Pieth geen haar beter. "Infantino is de overtreffende trap. Hij wil in veel kortere tijd rijk worden, zoekt absolute macht en ik zou hem dan ook willen vergelijken met een autocraat." Als voorbeeld noemt de hoogleraar het feit dat Infantino de toezichthouders die Blatter wegstuurden de deur wees en in hun plaats twee minder kritische personen aanstelde. "Infantino en zijn vrienden hebben al die onafhankelijke mensen vervangen door vrienden, zeg maar: minder competente mensen", aldus Pieth.

 

KNVB zet vraagtekens bij 'verkiezing'

Omdat Infantino geen tegenkandidaat had zag de FIFA af van een stemming onder de 211 aangesloten bonden. In plaats daarvan werd de herbenoeming bekrachtigd met een applaus van de aanwezigen. "Eigenlijk zou bij iedere voorzittersverkiezing een stemming moeten plaatsvinden", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, tegenover De Telegraaf. "We willen 'good governance' (goed bestuur) bij de FIFA en daar hoort een stemming bij. Dan is het ook transparant."

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
avatar

Ik ben bang dat Infantino volgend jaar de statuten gaat veranderen waardoor hij langer dan 3 termijnen kan blijven zitten. Net wat Xi Jping gedaan heeft

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen