Ugalde sloopt AZ binnen een kwartier, Feyenoord de lachende derde

19 maart 2023, 22:04   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Twente heeft zondagavond een knappe 2-1 overwinning geboekt op AZ. In een kolkende Grolsch Veste zorgden beide ploegen voor een spannend en vermakelijk duel, maar zorgden twee vroege treffers van Manfred Ugalde voor de beslissing (2-1). Zo heeft Twente eindelijk de smaak weer te pakken na een mindere fase, terwijl het AZ van trainer Pascal Jansen weer met twee voeten op de grond staat na het Europese succes van afgelopen donderdag.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het vertrouwen bij de Alkmaarders groot. De ploeg van Jansen had afgelopen week Lazio Roma op overtuigende wijze uitgeschakeld in de Conference League (2-1 winst. 4-2 over twee duels, red.) en kon bij een zege op Twente stijgen naar de tweede plaats in de Eredivisie. 

Na een rustige openingsfase waarin beide ploegen de tegenstander aftastten, was daar echter ineens Ugalde. De jonge Costa Ricaan kreeg vorige week goed nieuws van zijn trainer en mocht in het uitduel met Fortuna Sittard in de spits beginnen boven routinier Ricky van Wolfswinkel, die na een weinig productieve serie zijn basisplaats moest afstaan aan Ugalde. In Sittard betaalde Ugalde het vertrouwen van Jans vervolgens terug met twee treffers tijdens de afgetekende 0-3 zege.

Tegen de Alkmaarders had hij nog geen kwartier nodig om zijn prestatie van vorige week te evenaren. Eerst was de AZ-defensie hem kwijt bij een voorzet van Joshua Brenet, waarna hij doelman Matt Ryan met het hoofd wist te verschalken. Nog geen drie minuten later had hij ook zijn tweede treffer te pakken. Deze keer kwam de - uiterst fraaie - voorzet van Vaclav Cerny, en weer was het Ugalde die klaarstond om de 2-0 achter Ryan te koppen.

AZ kreeg zo dus een flinke tik te verwerken en kwam deze voor de rust niet meer te boven. Een klein voordeel voor de Alkmaarders was dat plaaggeest Ugalde geblesseerd achter moest blijven in de kleedkamers. AZ kreeg vervolgens in de tweede helft het balbezit grotendeels in handen, maar het was Twente dat de grootste kansen kreeg. Een uitstekend spelende Vaclav Cerny en de ervaren Ricky van Wolfswinkel hadden de beslissing op zich kunnen nemen. 

Ineens kwam AZ echter met de aansluitingstreffer op de proppen. Aanvoerder Jordy Clasie had een heerlijke steekpass in huis en stuurde de Zweed Jesper Karlsson diep, waarna de linksbuiten vervolgens op knappe wijze naar binnen sneed en het kunstje zelf afrondde in de korte hoek (2-1). De thuisploeg moest ineens omschakelen en gaf weer gas bij, om de energie van AZ te matchen.

Dit leverde een vermakelijk slotfase op waarin beide ploegen de aanval opzochten. AZ zocht via de ingevallen Mexx Meerdink en natuurlijk Karlsson hard naar de gelijkmaker, maar Twente bleef via Cerny ook loeren op de counter. Uiteindelijk zou geen van beide ploegen nog tot scoren komen, waardoor AZ een cruciale nederlaag lijdt in de strijd om Europees voetbal. Twente daarentegen komt op 47 punten en wipt over Sparta heen naar de vijfde plaats in de Eredivisie, met een achterstand van zes punten op de AZ, dat voorlopig blijft steken op de vierde plaats.

Man of the Match: Manfred Ugalde

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen