Feyenoord kan sprankje hoop putten uit het Ajax van Frank de Boer

6 december 2023, 14:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © Imago

Regerend landskampioen Feyenoord kijkt na veertien speelronden al tegen een reusachtige achterstand van tien punten op Eredivisie-koploper PSV aan. Toch kunnen de Rotterdammers enige hoop putten uit de prestaties van aartsrivaal Ajax uit de periode dat Frank de Boer trainer was van de Amsterdammers.

Feyenoord kreeg afgelopen zondag een uitgelezen kans om in te lopen op de rivaal uit Eindhoven, die op bezoek kwam in De Kuip. Met een overwinning zou de ploeg van Arne Slot de achterstand van zeven punten terugbrengen tot een iets overbrugbare marge van vier punten. De regerend kampioen trok echter aan het kortste eind en verloor met 1-2, waardoor PSV nu al tien punten voorstaat op de Rotterdammers.

Artikel gaat verder onder video

ESPN dook met databureau OPTA in de cijfers en stelt vast dat het Ajax van De Boer echter twee keer op rij kampioen wist te worden na een achterstand met 'dubbele cijfers'. "Zo stonden de Amsterdammers in 2011-12 na dertien speelrondes liefst dertien (!) punten achter op koploper AZ", valt te lezen op de site van de betaalzender. De Alkmaarders zouden dat jaar echter volledig imploderen en uiteindelijk slechts als vierde eindigen, terwijl Ajax aan het eind van de rit elf punten meer verzamelde dan de rivaal uit eigen provincie en daarmee de tweede landstitel op rij veilig zou stellen.

Een seizoen later leek de recordkampioen van Nederland alsnog onttroond te gaan worden toen FC Twente na elf speelronden al tien punten meer verzameld had. Maar ook de Tukkers hielden het niet vol: Twente eindigde zelfs nog als zesde en De Boer won zijn derde landstitel op rij. Een jaar later zou hij zelfs zijn vierde pakken, al hoefde Ajax dat jaar niet van een vergelijkbare achterstand op de ranglijst terug te komen.

Toch lijkt Feyenoord zich volgens het simulatiemodel van OPTA weinig illusies te kunnen maken over een eventuele titelprolongatie. Het databureau berekent dat de kans nú al 98 procent is dat PSV de voorsprong niet meer uit handen zal geven en er dus voor het eerst sinds 2018 weer met de schaal vandoor zal gaan. Mocht de ploeg van Bosz tóch van de leg raken, dan heeft het Feyenoord van Arne Slot volgens de berekeningen de overige twee procent kans in handen om de titel binnen te slepen.

Zie jij PSV deze voorsprong nog weggeven?

Laden...
557 stemmen
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen