De vijf beste alternatieven voor Pieters in Oranje

13 april 2012, 11:09

Bondscoach Bert van Marwijk heeft er sinds woensdag een probleem bij. Erik Pieters, de beoogde vaste man links achterin op het komende EK, raakte geblesseerd aan dezelfde voet die hem dit seizoen al maanden aan de kant hield en verliet het stadion van RKC Waalwijk op krukken. Een diagnose is er nog niet, maar de kans is zeker aanwezig dat hij het EK moet missen. Wie moet er, in dat geval, linksback staan in Polen en Oekraïne? Wij helpen Van Marwijk een handje met deze top-vijf.

5. Dwight Tiendalli

{image[279486][right-half][]}Wat is er toch mis met de positie links achterin? Op vrijwel iedere positie grossiert Nederland in de topspelers, maar links achterin zijn de opties schaars. Een blik in de Eredivisie leert echter dat er hoop is. Bij Feyenoord speelt Bruno Martins Indi (20) de laatste weken op verdienstelijke wijze op links, terwijl PSV met Jetro Willems (18) een toptalent in huis heeft. Beide spelers hebben echter nog amper internationale ervaring, dus dit EK komt voor hen te vroeg. Een optie zou wel Dwight Tiendalli kunnen zijn. De 26-jarige verdediger speelt bij FC Twente vaak op die positie en heeft ervaring met topwedstrijden in de Champions League en Europa League.

4. Edson Braafheid

{image-old[40780][left-half][]}Hij hoort in dit rijtje thuis, want op basis van de laatst gespeelde interlands ziet de bondscoach in Edson Braafheid (28) absoluut een optie. Bovendien is een pré van Braafheid dat hij, in tegenstelling tot veel anderen in deze top-vijf, een echte linksback is. Maar als Braafheid de laatste jaren iets aangetoond heeft, is het dat hij tekort komt voor de top. Hij is geen basisspeler meer bij de Duitse middenmoter TSV 1899 Hoffenheim en als hij in Oranje staat, is hij vaak een bron van onrust. Een EK in met Edson Braafheid als basisspeler achterin? Liever niet, Bert. We hebben drie betere opties voor je.

3. Stijn Schaars

{image[279886][right-half][]}Niemand minder dan de bondscoach zelf is de ontdekker van deze optie. Want tot Stijn Schaars tegen Engeland inviel als linksback, had niemand aan hem gedacht voor die positie. Maar Schaars als linksback, waarom niet? Schaars heeft veel ervaring en houdt dit seizoen bij Sporting knap zijn hoofd boven water. Links achterin staat hij nooit, maar de middenvelder kan best eenzelfde rol vervullen als Paul Bosvelt op het EK 2000. Bosvelt kwam toen bij wijze van experiment rechts achterin terecht en vulde dat prima in. Een voordeel van Schaars (28) is dat je hem ook met een gerust hart de bal kan geven, hij doet er vaak iets goeds mee. Alleen ja, een verdediger is het niet. Niet opstellen dus als de tegenstander met een echte rechtsbuiten speelt.

2. Urby Emanuelson

{image-old[65112][left-half][]}De laatste keer dat de 25-jarige Urby Emanuelson links achterin gespeeld heeft is waarschijnlijk minimaal anderhalf jaar geleden, maar goed. Van hem kan je in ieder geval zeggen dat hij wél ervaring heeft op die positie. In zijn tijd bij Ajax stond Emanuelson regelmatig linksback. Van Marwijk wil graag dat zijn links- en rechtsback mee op komen en soms de achterlijn halen en daarvoor heb je aan Emanuelson een goede. Bij Milan bewijst hij dit seizoen dat hij mee kan op topniveau, dus daar zal het niet aan liggen. Op het middenveld kan Urby een basisplek vergeten gezien de enorme concurrentie, maar als linksback ligt er wellicht wel een mooie rol voor hem in het verschiet. Urby als man voor de hele linkerflank, waarom niet? Ook Everton-speler Royston Drenthe zou zo'n rol kunnen invullen, maar is daarvoor iets te druistig.

1. Vurnon Anita

{image[277834][right-half][]}De man die volgens ons de eerste optie moet zijn voor de plek links achterin als Pieters afvalt is Vurnon Anita. De pas 23-jarige Anita is de jongste speler in deze top-vijf, maar heeft ervaring als linksback en steekt de laatste maanden in uitstekende vorm. Weliswaar spelend op het middenveld, maar toch. Het is geen toeval dat Ajax als een tierelier draait sinds Anita in topvorm is. Het zal voor hem even wennen worden om weer linksback te staan na een half jaar op het middenveld bij Ajax, maar in de vier oefenwedstrijdjes tot de start van het Europees kampioenschap heeft hij genoeg tijd om de knop om te zetten. Als je Anita opstelt weet je één ding zeker: zijn tegenstanders komen hem per actie drie keer tegen. En uiteindelijk is dan de bal voor de Nederlander. Dit Oranje heeft genoeg spelers die de bal willen krijgen, laten we er dan ook eentje opstellen die ballen afpakt en ze geeft aan iemand in hetzelfde shirt. 

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen