De klas van 1999: de kampioensploeg van Feyenoord

5 mei 2017, 11:36   Bijgewerkt: 23 december 2022, 17:46

Na achttien jaar krijgen ze, als er geen gekke dingen gebeuren, eindelijk opvolgers: de kampioenen van 1999. FCUpdate.nl bekijkt de klas van 1999, de tot dit jaar laatste ploeg die Feyenoord de landstitel bezorgde. Met onder meer de huidige assistent-coach als aanvoerder, een kern die bestond uit laatbloeiers, een bijzondere spits én de man die zondag de schaal mag uitreiken.

Laatbloeiers

Kees van Wonderen

Kees van Wonderen

Konterman

Konterman

De leider en het boegbeeld

Koningskoppel voorin

Duizendpoot en routinier

peter van vossen
van vossen

van vossen]}Dudek, Konterman, Van Wonderen, Bosvelt, Van Gastel, Tomasson en Cruz waren zeker van een basisplek in het kampioensjaar, hetzelfde gold voor Patrick Paauwe en Peter van Vossen. De van Fortuna Sittard overgekomen Paauwe was de duizendpoot van het team en speelde zowel linkshalf als linksback, routinier Van Vossen was de aanjager in de voorhoede. Evenals Paauwe maakte ook de Braziliaan Tininho veel minuten op de linkerflank, de vaste rechtsback was oer-Feyenoorder en cultheld Ulrich van Gobbel. De talentvolle Bonaventure Kalou completeerde de voorhoede: de Ivoriaan stond niet altijd in de basis, maar speelde toch 28 van de 34 competitieduels.

De bovengenoemde twaalf spelers kwamen ieder tot minimaal 27 competitieduels in het succesvolle seizoen, daarnaast waren er nog vaste invallers: spits Henk Vos, rechtsback en cultheld Christian Gyan, centrumverdediger Ferry de Haan en de Russische virtuoos Igor Korneev. En als coach Leo Beenhakker een vleugelaanvaller nodig had, kwam doorgaans Ellery Cairo binnen de lijnen.

In het kort

Coach: Leo Beenhakker

Assistent-coaches: John Metgod en Geert Meijer

Punten in Eredivisie: 80

Doelsaldo: 76- 38 (+ 38)

Aantal zeges: 25

Aantal gelijke spelen: 5

Aantal nederlagen: 4

Clubtopscorer: Cruz (15 goals)

Meeste speelminuten: Dudek (2999)

Meeste gele kaarten: Van Gastel (6)

Opstelling in openingswedstrijd seizoen tegen Fortuna (1-2): Dudek; Van Gobbel, De Haan, Van Wonderen, Tininho; Bosvelt, Van Gastel, Tomasson; Kalou, Korneev (80' Paauwe), Van Vossen (65' Vos) 

Opstelling in de kampioenswedstrijd tegen NAC Breda (2-2): Dudek; Van Gobbel, Konterman, Van Wonderen, Paauwe; Bosvelt, Van Gastel, Tomasson; Kalou (78' Korneev), Cruz, Van Vossen (72' Vos)

Door: Roland Mather

[photo,106246,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen