Dost's interlandloopbaan: Zweden-uit had hem kunnen redden

17 april 2018, 15:01   Bijgewerkt: 18 april 2018, 08:59

Bas Dost: 28 jaar en nu al stoppen bij het Nederlands elftal. De mededeling van de aanvaller van Sporting Portugal kwam als een donderslag bij heldere hemel. Wie zijn interlandloopbaan bekijkt, kan de keuze echter niet heel raar noemen. Het huwelijk tussen de lange spits en Oranje was geen succes, al had dat heel anders kunnen zijn als scheidsrechter Daniele Orsato zijn doelpunt in Zweden niet had afgekeurd.

Debuut: 28 maart 2015 tegen Turkije (1-1), VfL Wolfsburg

Met Dost binnen de lijnen pakt het Oranje van Guus Hiddink nog een laat punt in eigen huis tegen Turkije. Erg gelukkig valt de lange aanvaller desondanks niet in. Hoewel hij pas in 2015 debuteerde, zat hij onder Louis van Gaal in 2012 al bij de Oranje-selectie. Tegen België (4-2 nederlaag) bleef hij echter negentig minuten op de bank. Daarvoor was er zelfs al sprake van een 'relletje' rondom Dost in Oranje: zijn zaakwaarnemer vond het gek dat Bert van Marwijk geen ruimte voor hem maakte in de trainingsselectie.

[photo,113363,left,]

Enige doelpunt: 13 november 2015 tegen Wales (2-3), VfL Wolfsburg

Zijn eerste doelpunt kwam tegelijk met zijn allereerste basisplaats in het Nederlands elftal. Danny Blind gaf de aanvaller een kans in de basisopstelling boven Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong, waarna nog slechts drie (!) basisplaatsen zouden volgen. Van dichtbij kopte hij na een half uur de bal via de grond hard binnen: 0-1. Het Nederlands elftal zou uiteindelijk met 2-3 winnen, waarna Dost uitgelaten reageerde na de wedstrijd. "Ik hoorde eerder deze week dat ik zou gaan spelen. Ik heb er volop van genoten. Dit was een geweldige avond." De basisplaats onder Blind zorgde niet voor rust, in de zeven interlands daarna kwam hij niet verder dan een invalbeurt.

[photo,113365,left,]

De ommekeer wordt afgekeurd: 6 september 2016 tegen Zweden (1-1), Sporting Lissabon

De relletjes rondom Dost bij Oranje worden met de interland groter. Waar hij in Portugal doelpunt na doelpunt maakt, krijgt hij in het Nederlands elftal weinig kansen. In Zweden kopte hij in blessuretijd de 1-2 binnen - een doelpunt dat Oranje naar het WK had geholpen - maar volgens arbiter Orsato maakte hij daarbij een overtreding. Hij was echter de enige die dat zag, toch werd het doelpunt onterecht afgekeurd. Het had volgens Dost de ommekeer moeten zijn bij het Nederlands elftal. "Dan was alles veranderd en had ik veel meer krediet gekregen. Maar ja, zo zit de voetbalwereld in elkaar", zei hij daar later over. Het had bovendien meer rust gebracht rondom datzelfde Nederlands elftal. Dat kwam er uiteindelijk zéker niet.

[photo,113366,left,]

Het grote gemor: 7 oktober 2017, tegen Wit-Rusland (1-4), Sporting Portugal

Nadat Van Marwijk, Van Gaal, Hiddink, Blind en ook Fred Grim geen (vaste) basisplaats in gedachte hadden voor Dost, leek het onder Advocaat eindelijk wel te gebeuren. Want de ervaren coach had in zijn laatste twee interlands tegen Wit-Rusland en Zweden doelpunten nodig. En dan begin je met Dost, toch? Dat vond althans heel Nederland, maar Advocaat was een andere mening toegedaan. Zowel in Borisov als tijdens de allesbeslissende interland tegen Zweden was Dost 'slechts' invaller. De nationale discussie was niet hoe de nieuwe regering eruit moest komen te zien of dat Catalonië onafhankelijk mocht worden. Nee: moet Dost geen basisplaats krijgen? Dát was de insteek. Zelf ging hij vaak echter niet mee in de discussie: "Ik hou niet zo van dat gezeik. Als je bij de club week in week uit niet speelt, moet je dat wel een keer aankaarten. Maar hier speel je voor je land en daar ben ik hartstikke blij mee. Ik hoop ook dat ik momenten krijg om te laten zien wat ik kan."

[photo,113367,left,]

De laatste interland: 23 maart 2018 tegen Engeland (0-1), Sporting Portugal

Niet zozeer de teleurstellende interland tegen de Engelsen, maar met name de wedstrijd een paar dagen later tegen Portugal (0-3) zal Dost aan het denken hebben gezet. De aanvaller kreeg aanvallend geen poot aan de grond tegen de Engelse slopers, omdat de de aanvoer vanaf de zijkanten - waar hij in Portugal juist door uitblinkt - totaal ontbrak. Een paar dagen later speelde een Dost-loos Oranje de Europees kampioen van ruim een jaar eerder compleet van de mat. Een nieuw, ingewikkeld vraagstuk diende zich aan: is er in het nieuwe Oranje wel plaats voor de goaltjesdief van Sporting Lissabon?!

[photo,113368,left,]

Is een slecht huwelijk beter dan een goede scheiding? Wellicht niet. Voor het Nederlands elftal is de afwezigheid van Dost zéker een gemis. Eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de rol van de lange aanvaller de komende jaren vermoedelijk niet anders was geworden. In Genève ontdekte Koeman, die in zijn eerste interland bewust koos voor Dost, dat het Nederlands elftal zonder de statische spits dynamischer is dan mét. Daarmee wordt de Nederlandse spits simpelweg de dupe van de status van het Nederlandse voetbal.

Ongetwijfeld zal Koeman daarom ook balen van het besluit van Dost. Anderzijds zou hij wellicht in overleg met de aanvaller - zoals hij bij Wesley Sneijder óók deed - de rol van de spits kunnen toelichten aan hem en hem zo tevreden kunnen houden. Het grote voordeel van Dost's beslissing is dat hij van de eeuwige nationale discussie af is. Geen analitici, journalisten of mede-spelers die vinden dat hij hoort te spelen, omdat hij het in Portugal zo goed doet. In die situatie kan Oranje Dost simpelweg niet brengen. Dan is het wellicht zo eerlijk én verstandig om aan een slecht huwelijk een einde te maken. Daarmee komt hij in een heel grijs rijtje met onder andere Hedwiges Maduro, Huub Stevens en Erik Pieters, die ook slechts achttien interlands vol maakten. Een gedurfde, bijzondere beslissing van Dost, die hoe dan ook voor meer rust gaat zorgen rondom Oranje. Of Koeman er blij mee is, of niet.

 

Dost in Oranje in cijfers:

Wedstrijden: 18

Speelminuten: 684

Doelpunten: 1 

Gewonnen interlands: 9

Gelijk: 4

Verloren: 5

Meeste interlands: Danny Blind (11), Dck Advocaat (2), Fred Grim (2), Guus Hiddink (2), Ronald Koeman (1)

Speelde het vaakst met: Georginio Wijnaldum (17), Daley Blind (14), Virgil van Dijk en Wesley Sneijder (12)

Bron: Voetbalstats.nl

Lees ookDost zet per direct een punt achter interlandloopbaan

Lees ook: Koeman betreurt afscheid: "Ik zag zeker nog rol voor Dost"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen